Van onze correspondent
Oranjestad - Burgers die in ondertrouw willen, moeten bij de Dienst Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister (Censo) een afspraak maken. De wachtlijst is ongeveer drie maanden. Partijleider Miguel Mansur van Accion21 wil van de minister-president weten of andere diensten van Censo ook een wachtlijst hebben.
Mansur heeft een brief met 22 vragen naar premier Evelyn Wever-Croes (MEP) gestuurd, waarvan de meeste vragen over het homohuwelijk gaan. Accion21 richt zich op de cassatie van de regering tegen het vonnis van het hof over het toestaan van het homohuwelijk. Hij wil weten wat de kosten voor het Land Aruba waren, toen ze om een cassatie-advies vroeg.
De regering past wetten aan als de rechter hierover een uitspraak heeft gedaan, om in concordantie te blijven. Accion21 stelt dat dit recent gebeurde met de kiesverordening en verwijst nu naar het homohuwelijk. In het vonnis staat weliswaar dat een wetswijziging niet nodig is om personen van hetzelfde geslacht met elkaar te laten trouwen. Toch lijkt het Mansur logisch om de wet wel aan te passen.
Accion21 wil weten of de regering aan Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ) heeft gevraagd om de wet volgens het cassatiearrest van 12 juli aan te passen. Als het antwoord ‘ja’ is, wil de oppositiepartij weten wanneer dat verzoek is gedaan. Als het antwoord ‘nee’ is, wil de partij weten waarom dit verzoek nog niet is gedaan en wanneer het verzoek alsnog zal worden ingediend. Mansur merkt op dat hij het belangrijk vindt om te weten wanneer het parlement de veranderingen in de wet kan zien.
Bij de Dienst Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister (Censo) moeten burgers drie maanden wachten voordat ze in ondertrouw kunnen gaan. Ondertrouw betekent dat een stel bij de Censo aangeeft dat ze willen trouwen. De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert vervolgens of het stel aan de wettelijke eisen voldoet om te mogen trouwen. Op Curaçao werd - na hetzelfde cassatievonnis - het eerste homohuwelijk voltrokken op 27 juli. Daar is geen wachtlijst.
Mansur heeft vraagtekens bij de wachttijd op Aruba. Hij stelt dat het aantal huwelijken op Aruba aan het dalen is en vraagt zich af waarom mensen zo lang moeten wachten. De partij wil weten wat de wachttijden zijn voor andere diensten die Censo verleent. Ook wil Mansur weten of er een plan van aanpak is om de wachttijd voor ondertrouw te verkorten naar minder dan een maand.
Over DWJZ stelt Accion21 ook vragen. Mansur heeft begrepen dat de directeur zijn ontslag heeft ingediend. Hij wil weten hoeveel wetgevingsjuristen werkzaam zijn bij DWJZ en wat de huidige capaciteit van de dienst is. Volgens Mansur is het lastig om een nieuwe jurist te vinden, omdat het salaris laag is. Hoe prioriteert DWJZ-verzoeken voor conceptwetten en hoe worden ze afgehandeld. Als er een achterstand is, wil Mansur weten hoe dit wordt opgepakt.