Van onze correspondent
Oranjestad - De juridische strijd om bij het nieuwe hotel Embassy Suites - dat inmiddels al geopend is - een strand aan te leggen, is gisteren beslist in het voordeel van Aruba Birdlife Conservation (ABC). Volgens de wet is het aanleggen van een strand op die locatie niet toegestaan.

aruembassyABC en projectontwikkelaar Natura Development stonden tegenover elkaar in een hoger beroep, dat sinds vorig jaar juni bezig is. Het Hof deed gisteren uitspraak.
Natura is een projectontwikkelaar, die onder andere hotel Embassy Suites heeft gebouwd. Het hotel ligt niet direct aan een strand. Om die reden is een tunnel aangelegd. Natura wilde daarna het strand uitbreiden. De minister keurde de aanlegvergunning onder voorwaarden goed. De voorwaarden waren onder meer dat het plaatsen van een golfbreker in verband met strandaanwinning onder toezicht en goedkeuring van Dienst Openbare Werken (DOW) plaatsvindt. Ook moest de bestaande vegetatie van mangroves en fofoti's op het strand behouden blijven.
De aanlegvergunning was nodig om de zeebodem te kunnen ophogen. De minister verklaarde vorig jaar op 18 oktober het bezwaar van ABC ongegrond. De rechter stak daar echter in november een stokje voor en vernietigde het bezwaar van de minister. De aanvraag van Natura werd afgewezen.
De projectontwikkelaar begon op 23 juni 2023 met aanlegwerkzaamheden. Directie Natuur en Milieu (DNM) deed een inspectie op locatie en ABC besloot nog dezelfde dag een kort geding aan te spannen.
Uit de uitspraak van gisteren blijkt dat in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan met Voorschriften (ROPV) bepaalde gebieden bestemd zijn als strand en marienezone. Het aanleggen van strand past niet bij de bestemming waarmee Natura bezig is. In het vonnis staat dat ‘het aanleggen van strand afbreuk zal doen aan de te beschermen waarden in de marienezones’. Ook het aanleggen van golfbrekers is in strijd met het ROPV. Golfbrekers moeten met de zeebodem worden verbonden, waardoor het een constructie wordt. Het ROPV stelt dat dit in het genoemde gebied niet is toegestaan.
Volgens Natura is het gebied een marienezone en daar mag wel strand worden aangelegd. Het Hof is het daar niet mee eens. Het gebied is een waterbestemming die gericht is op het behoud, herstel en de ontwikkeling en beheer van aanwezige natuurlijke, ecologische waarden. Dat maakt dat een strand aanleggen daar niet kan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.