Van onze correspondent
Oranjestad - Het parlement stemt vandaag opnieuw voor of tegen het openstellen van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht. In een eerdere stemronde bleef het parlement verdeeld, met 10 stemmen voor en 10 stemmen tegen.
Coalitiepartij Raiz noemt het een ‘unieke kans om gelijkheid te erkennen’ en ‘een tweede kans om een duidelijk signaal af te geven aan een minderheid in onze samenleving die het niet verdient om te worden gediscrimineerd’. De partij realiseert zich dat de beslissing niet makkelijk is voor veel mensen, maar hoopt dat het parlement deze tweede stemronde zal aangrijpen om een eind te maken aan ongelijkheid.
De behandeling van deze wet was op 8 mei. Raiz stelt dat het veel moeite heeft gekost om deze wet door het parlement in behandeling te laten nemen.
Parallel aan het parlementaire traject zijn er ook twee rechtszaken gaande (een stichting op Aruba en een stichting op Curaçao vechten samen met twee stellen van hetzelfde geslacht voor het recht om te mogen trouwen, red.) waarbij zowel het Land Aruba als het Land Curaçao in cassatie is gegaan. Het Hof heeft al uitspraak gedaan dat beide landen het burgerlijk huwelijk moeten openstellen voor personen van hetzelfde geslacht. Het juridische traject staat los van het parlementaire traject. In cassatie wordt uitspraak gedaan op 12 juli.
Volgens Raiz hoeft het parlement niet te wachten op deze uitspraak. ,,Het zou zelfs een mooi democratisch moment zijn als het Arubaanse parlement de wetgeving goedkeurt voordat de juridische uitspraak er is.” De cassatie-uitspraak zou op 31 mei zijn en is uitgesteld naar 12 juli. Raiz stelt dat het niet gebruikelijk is dat het parlement een tweede kans krijgt om over een wetsvoorstel te stemmen. De regering heeft al laten weten dat, als het parlement de homowet goedkeurt, zij deze wet zal bekrachtigen.
Het openstellen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht is gericht op het burgerlijk huwelijk, benadrukt Raiz. Het is een recht dat hen niet langer mag worden onthouden. In de Grondwet staat dat het verboden is om te discrimineren. De Grondwet beschermt ook het recht op vrijheid van godsdienst. Vrijheid van godsdienst betekent, aldus Raiz, dat burgers elk geloof mogen aanhangen. Het kan niet worden afgedwongen om een bepaalde godsdienst te hebben. ,,Het homohuwelijk is geen verplichting om te moeten trouwen in de kerk. Het wetsvoorstel is expliciet gericht op het burgerlijk huwelijk.”
Raiz wijst erop dat als het homohuwelijk wordt goedgekeurd, dit gevolgen heeft voor het geregistreerd partnerschap. Op dit moment is het geregistreerd partnerschap de enige juridische optie die stellen van hetzelfde geslacht hebben. Als het burgerlijk huwelijk voor hen wordt opengesteld, hebben ze een keuze zoals andere burgers dat ook hebben.
<f"ADScala-Italic">NoticiaCla<f"ADScala-Romein"> meldt dat de tweede stemronde is verschoven naar vandaag. De vergadering om te stemmen was eerst opgeroepen voor gisteren. Parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk verschoof de stemronde echter, omdat één parlementariër niet op Aruba was en gisteren zou terugkomen. Deze parlementariër krijgt daarmee ook de kans om te kunnen stemmen. Vrolijk stelt dat het stemmen vrij snel kan. De wetgeving wordt niet opnieuw behandeld. Als het parlement opnieuw op 10-10 blijft hangen, wordt de wetgeving automatisch afgewezen. Dan zal een nieuw wetsvoorstel moeten worden ingediend.