Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Mishandeling zit niet in onze cultuur, maar het vindt wel plaats. De wet moet veranderen, de belofte is gedaan. Zien is geloven. Khaleesi heeft ons hart geraakt en ons dichter bij elkaar gebracht. De focus lag aanvankelijk op de eigenaar, maar laten we de focus op haar leggen.”

F17ARU khaleesi 1Zoey Conijn van de Luna Foundation zei dit in haar toespraak die ze aan het eind van de stille tocht hield, op het strand tegenover Cas di Gobernador. Haar aanwezigheid was bijzonder, aangezien ze zelf niet in staat is om te lopen en in een rolstoel mee ging. ,,Sinds de dood van Khaleesi krijgen we meer dan 200 berichten per dag, over andere honden die eveneens in slechte situaties verkeren. Het is mind blowing. We zijn met acht personen, we kunnen niet alles. We kunnen het ook niet alleen.”
De stille tocht, die de naam ‘Walk of Light’ kreeg, was een gezamenlijke organisatie van Luna Foundation en andere instanties. Vlak na de dood van Khaleesi werd duidelijk dat er een stille tocht kwam. Deelnemers konden een pakket kopen, bestaande uit een T-shirt en een sticker. De tocht zelf was gratis. De correspondent van het Antilliaans Dagblad, die zelf meeliep, kreeg van de organisatie te horen dat ze 750 T-shirts hebben verkocht. ,,Een deel is gekocht door Amerikanen die niet op Aruba wonen. We zijn blij als we een opkomst hebben van de helft van het aantal verkochte T-shirts.”
Aan het begin van de tocht kwamen twee politiemotoren en een auto, die voor begeleiding zorgden. Zij gaven wel aan dat de deelnemers niet op de openbare weg mochten lopen, maar op het looppad van het Linear Park. De politiebegeleiding sloot steeds een oprit of afrit af, zodat de groep wandelaars zonder hinder van het verkeer vanaf de brandweerpost bij de luchthaven naar het Cas di Gobernador kon lopen. Eenmaal daar aangekomen gaf de politie een schatting van het aantal deelnemers: 400.
De deelnemers droegen borden bij zich. ‘Goed zijn voor dieren voelt goed’. ‘Gerechtigheid voor Khaleesi. Stop dierenmishandeling’. ‘Care Enough’. ‘Geen excuus voor dierenmishandeling’. Het was de nadrukkelijke wens van Zoey Conijn om niet met negatieve opmerkingen te komen in de richting van de eigenaar van Khaleesi. De correspondent hoorde overigens van een deelnemer dat de eigenaar zelf ook had willen meelopen in de tocht. Dit is hem echter afgeraden, voor zijn eigen veiligheid.
Ruim een week na de dood van Khaleeshi is een andere hond ook overleden aan mishandeling. Dit gebeurde in de wijk Kurimiauw en werd gepubliceerd door 24ora.com. Een hond die onder het bloed zat, probeerde weg te komen bij zijn huis en zocht hulp bij buren. De eigenaar van het dier liet hulp niet toe en bedreigde de buren. Uiteindelijk is de politie ingeschakeld en ook minister Ursell Arends is ingelicht. De eigenaar zou tegen de politie hebben gezegd dat hij niets voor zijn hond wilde doen. Het lukte de buurt om de hond weg te halen en naar een dierenarts te brengen. De buren namen de kosten op zich. De hond is echter overleden aan zijn verwondingen.
Een advocaat reageerde op NoticiaCla dat de huidige wetgeving het niet toelaat dat de autoriteiten kunnen ingrijpen bij dierenmishandeling. Daar verwijst ook de Luna Foundation naar. Ook zij kunnen niet veel doen als een eigenaar hulp weigert. Dat is de opmerking die Zoey Conijn maakte: er zijn beloftes gedaan om de wet te veranderen, maar dat moeten we eerst zien, voordat we het geloven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.