Van onze correspondent
Oranjestad - De Landsrecherche heeft dinsdag verdachte E.K. aangehouden in verband met de corruptiezaak Kwihi. In deze zaak draait het om ‘een voormalig minister van Transport, Communicatie en Primaire Sector’. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.
Uit het persbericht van het OM blijkt dat K. een dienstverleningsovereenkomst zou hebben getekend met de betreffende minister, in de periode van 2017 tot en met 2021. Door deze constructie zouden meerdere personen, onder wie K., op frauduleuze wijze geld van het Land Aruba hebben ontvangen. Wat het OM er niet bij zet, maar wat 24ora,.com meldt, is dat K. een coordinator van de betreffende minister is geweest. Het gaat om ex-minister Chris Romero.
De Landsrecherche Aruba, dat onafhankelijk en onder gezag van de procureur-generaal opereert, houdt zich sinds 1993 bezig met het opsporen en onderzoeken van mogelijk strafbaar gedrag van (semi)ambtenaren. Een belangrijk onderdeel van deze taak is de bestrijding van corruptie. Corruptie tast een belangrijke pijler van de democratie aan, namelijk het vertrouwen in de overheid. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat zorgvuldig wordt omgegaan met publiek geld.
De burger moet weten dat de wet voor iedereen geldt en dat corruptie onacceptabel is.
Onderzoek Kwihi richt zich op dienstverleningsovereenkomsten in de periode 2017 tot en met 2021, die Romero is aangegaan met meerdere rechtspersonen. K. zou er daar één van zijn. Het onderzoek is in februari van start gegaan met huiszoekingen op een aantal adressen. Toen zijn gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Het onderzoek Kwihi is nog altijd in volle gang. Nadere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
24ora.com heeft een update geplaatst. Verdachte K. is na twee uur verhoor weer vrijgelaten. De reden voor de snelle vrijlating door de Landsrecherche is niet bekend gemaakt. De nieuwszender trekt nog wel een conclusie dat de zaak-Kwihi niet de enige corruptiezaak is binnen het kabinet Wever-Croes. Ook bij het Arubahuis is de naam van ex-minister Guilfred Besari genoemd in een corruptiezaak. ,,In twee van de acht ministeries zijn strafrechtelijke onderzoeken gaande in verband met een gebrek aan integriteit.”