Van onze correspondent
Oranjestad – De ‘Amazona barbadens’ - een papegaaiensoort die in de volksmond ‘lora’ heet - is op Aruba uitgestorven. Natuurpark Arikok is via het programma ‘Species Convervation & Reintroduction Program’ echter bezig om de lora opnieuw te introduceren.
Tijdens het bezoek van prinses Beatrix - die afgelopen week op Aruba was - heeft het park een presentatie gegeven aan belangrijke natuurpartners en belanghebbenden om meer te vertellen over dit project. De herintroductie van de Lora is een belangrijke mijlpaal in de inspanningen van het park om de natuur te beschermen. De lora heeft een belangrijke functie in de natuur. De papegaai draagt bij aan de lokale ecosystemen en aan de biodiversiteit van het eiland.
Waarom is de lora uitgestorven? Op die vraag geeft de Fundacion Parke Nacional Arikok (FPNA) het antwoord. De bedreigingen komen voornamelijk door de mens. De lora werd als huisdier gezien, maar ook als een gevaar voor de landbouw en om die redden gedood. Ook werd het dier afgemaakt door dierlijke vijanden, zoals de kat, boa’s en ratten.
Het doel van het ‘Species Convervation & Reintroduction Program’ is om een lora-populatie te creëren op Aruba die zichzelf in stand kan houden. De bedreigingen moeten verminderen door met beschermingsacties te komen. De bevolking moet worden voorgelicht over het belang van de lora. Het is essentieel beleid te ontwikkelen dat de lora’s zal beschermen voor de komende generaties.
FPNA stelt dat ze natuurbescherming niet alleen kan doen, maar de steun nodig heeft van regionale en internationale partners.