Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering heeft op het laatste moment een herfinancieringsovereenkomst getekend met Nederland, in verband met de ‘covid-lening’ van ruim 900 miljoen florin. Het afgesproken rentepercentage is 6,9 procent en de looptijd is 20 jaar. ,,We gaan verder onderhandelen, want het rentepercentage is niet marktconform.”

F14ARUOP HerfinancieringMinister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) en vicepremier Ursell Arends (Raiz) maakten dit gezamenlijk in een persconferentie bekend. Aruba heeft tijdens de coronapandemie geld geleend van Nederland om te kunnen overleven. Nederland wil dat dit geld wordt terugbetaald, pogingen van de Arubaanse regering om het geld als een schenking te krijgen leverden niets op.

Wever-Croes laat weten dat met het tekenen van de herfinancieringsovereenkomst Nederland van Aruba garanties heeft over de lening. ,,Nederland loopt geen risico dat Aruba de lening niet gaat terugbetalen, want Aruba voldoet altijd aan het terugbetalen”, zegt ze. ,,Daarnaast staat Aruba onder financieel toezicht, met de afspraak dat dit niet eenzijdig kan worden veranderd. Als we het toezicht willen aanpassen, moet er toestemming zijn van de ministerraad van het Koninkrijk.”

De premier benadrukt wel dat de onderhandelingen over het rentepercentage wel doorgaan. ,,Daarvoor is nog tijd tot het einde van dit jaar.” De Arubaanse regering is niet tevreden over het rentepercentage dat Nederland vraagt. ,,Het is niet marktconform, dit kan lager.” Als het niet lukt om met Nederland een lager rentepercentage af te spreken, zal Aruba op de internationale markt geld gaan lenen, stelt Wever-Croes.

Vicepremier Arends voegde aan de verklaring van de minister-president toe dat de herfinancieringsovereenkomst als gevolg heeft dat de banden met internationale investeerders en financierders goed blijft. ,,Het bericht dat Aruba de overeenkomst heeft getekend, is goed gevallen.” Arends geeft aan dat ze ‘niet blij zijn’ met 6,9 procent rente. ,,Dit is te hoog. We onderhandelen verder. Aruba is het enige land in het Koninkrijk dat na de covid-pandemie een begrotingsoverschot heeft. We voldoen aan alle voorwaarden van het Landspakket. Aruba gaat financieel in de goede richting en dat laten we ook zien.”

Opmerkelijk is dat vanuit Nederland - via Koninkrijksrelaties.nl - vlak voordat de Arubaanse regering de overeenkomst tekende, het bericht kwam dat Aruba en Curaçao nog niet hadden getekend. ,,De regeringen van Curaçao en Aruba hebben geen gehoor gegeven aan het dringende verzoek van staatssecretaris Alexandra van Huffelen om de overeenkomsten voor de herfinanciering van hun coronalening uiterlijk vanochtend (Nederlandse tijd) ondertekend terug te sturen. Sint Maarten heeft dat wel gedaan”, schrijft de website. ,,Doen ze dat niet, dan is de lening per direct opeisbaar.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.