Van onze correspondent
Oranjestad - In het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft een patiënt een gecompliceerde buikoperatie ondergaan. De chirurg die de operatie uitvoerde, is overgevlogen vanuit het AMC Amsterdam. Beide ziekenhuizen zijn zeer te spreken over deze ‘omgekeerde uitzending’.
Normaal gesproken worden patiënten voor een behandeling naar het buitenland (Nederland of Colombia) gestuurd. Het HOH en het AMC besloten nu echter om de chirurg naar Aruba te laten komen, zodat de ingreep hier kon plaatsvinden. Voor de patiënt is het prettiger om in de eigen omgeving te herstellen. Het is ook kostenbesparend, omdat de verblijfskosten in het buitenland wegvallen.
Chirurg Marja Boermeester van het AMC Amsterdam voerde de operatie uit. ,,De patiënt had een ontstoken buikmat die vastgeplakt zat aan de darmen in de buik. Tijdens de operatie hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk darmen te sparen. De darmen moesten worden losgemaakt van de mat, daarna hebben we een nieuwe mat ingebracht waar de eigen lichaamscellen weer zullen ingroeien.” Het is de eerste keer dat deze operatie op Aruba is uitgevoerd. Boermeester zegt dat de ingreep zeer voorspoedig verliep. ,,Ik vond het bijzonder om dit hier te mogen doen. De voorbereidingen gingen goed, de samenwerking was leuk, en alles was hier mogelijk op de OK. Ik was aangenaam verrast en blij deze ingreep te mogen doen.”
Chirurg Justin Smit legt uit dat het om een zeer gecompliceerde buikoperatie ging, een geïnfecteerde littekenbreuk-operatie. ,,Normaal sturen we zo'n patiënt naar het buitenland voor zeer lange tijd en met hoge kosten. Dit keer is er besloten, samen met het HOH en zorgverzekeraar AZV, dat de patiënt op Aruba werd geopereerd. De operatie heeft - zoals gebruikelijk - bijna zes uur geduurd. We hebben ons goed voorbereid. Bijna alle instrumenten hebben we al in huis. Het enige wat we niet hadden, was een specifiek matje voor dit soort operaties. Deze is in het buitenland besteld. Dat is ruim van tevoren gedaan, zodat we alles goed konden plannen en regelen voor deze operatie.”
Smit bedankt de raad van bestuur van het HOH, de AZV, het AMC en vooral ook Boermeester voor de samenwerking.
Ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop noemt de ingreep ‘uniek voor het eiland’. ,,Deze ingrepen komen hier niet vaak voor. Het is goed om dit door iemand te laten doen die er heel erg bekend mee is. Normaal zou deze patiënt naar het buitenland moeten. De gevolgen zijn dat deze patiënt maanden, soms zelfs een jaar, niet in de eigen omgeving is. We hebben de keuze kunnen maken om kennis en kunde naar Aruba te brengen. Dit geeft ons een nieuwe ervaring, die we aan patiënten kunnen bieden.”