Van onze correspondent
Oranjestad - Ecotech accepteert tuinafval gratis vanaf maandag 2 januari. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, nadat de minister van Natuur aankondigde dat de dump bij Parkietenbos vanaf 1 januari gesloten blijft.

ARUafval,,Het verwerken van tuinafval is nieuw voor ons”, zegt operations manager Edwards Jimenez van Ecotech. ,,Huisvuil, commercieel afval en autobanden verwerken we al vijf jaar, tuinafval gaan we nieuw aanbieden.”
Bij Parkietenbos komen dagelijks voertuigen die het afval dumpen dat ze hebben ingezameld. Ecotech scheidt, hergebruikt en verwerkt dat huisvuil. Afval dat niet kan worden hergebruikt, wordt samengeperst tot balen en gaat naar de landfill van Seroe Teishi. Daar wordt het afval begraven. ,,Deze werkwijze maakt al een groot verschil bij Parkietenbos”, zegt Jimenez. De beslissing van Natuurminister Ursell Arends om Parkietenbos te sluiten, zal tot gevolg hebben dat er meer afval terechtkomt bij Ecotech.”
Tuinafval oftewel ‘green waste’, kan vanaf volgende week gratis bij Ecotech worden gebracht. Dat geldt overigens voor particulieren, zij mogen maximaal één keer per week het tuinafval komen brengen. Ecotech zal zelf toezicht houden wie met tuinafval komt en of dat wekelijks is of vaker gebeurt. ,,Bedrijven die worden betaald om tuinen schoon te maken, ook als dit individuen zijn die regelmatig tuinafval naar Ecotech brengen, zullen daar wel voor moeten betalen”, legt Jimenez uit.
Wat verstaat Ecotech onder ‘green waste’? ,,Alles wat in een tuin ligt en wat je kunt kappen, knippen, snijden of uitgraven. Dus bladeren van bomen, takken en onkruid. Houten pallets horen daar ook bij.” Wie het afval naar Ecotech brengt, moet er wel voor zorgen dat het echt om tuinafval gaat. ,,Scheiden van afval is belangrijk. Dat scheiden moeten mensen thuis doen. Als iemand tuinafval brengt waar te veel resten van huisvuil bij zitten, dan rekenen we daar wel geld voor.”
Ecotech is gevestigd bij Barcadera en is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 7.00 tot 16.00 uur. Wie zich meldt, rijdt langs een balie en geeft aan welk afval wordt gebracht. Als er kosten aan verbonden zijn, moeten deze direct bij de balie worden betaald. Het voertuig wordt gewogen voor het binnenrijden en wordt gewogen bij het verlaten van Ecotech. Op die manier houdt het bedrijf bij hoeveel tuinafval wordt gebracht. De bestuurder krijgt bij de ingang een kaart mee en moet deze kaart bij vertrek weer inleveren.
Jimenez maakt duidelijk dat Ecotech geen afvalophaalbedrijf is. ,,We doen meer dan alleen dat. We zijn een bedrijf dat afval verwerkt. Er zijn meerdere bedrijven die afval naar Barcadera brengen. Ecotech heeft miljoenen florin geïnvesteerd in machines om afval te scheiden en te verwerken.” Het bedrijf bestaat sinds 1985. In 2009 werd Ecotech Freezone opgericht, dat speciaal gericht is op het scheiden van afval. Sinds vijf jaar is het bedrijf verantwoordelijk voor het verwerken van een groot deel van het afval op Aruba.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.