Van onze correspondent
Oranjestad - Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en het Horacio Oduber Hospital Aruba (HOH) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Het gaat specifiek om de vakgroep neurochirurgie.
De samenwerkingsovereenkomst is op 10 november al getekend, maar het nieuws is gisteren door het HOH bekendgemaakt. Formeel start de samenwerking op 1 januari, maar in de praktijk worden patiënten nu al bijgestaan via het Multi Disciplinair Overleg tussen beide ziekenhuizen. Het doel van de samenwerking is dat de kwaliteit van de zorg tussen HOH en UMC verbetert en dat de kennis wordt uitgebreid. Beide ziekenhuizen willen de diagnoses met meer precisie kunnen stellen, zodat behandelingen beter gaan.
De Arubaanse neurochirurg Gregory Lacle vindt het een grote stap. ,,Samen met het UMC zijn we sterker en kunnen we meer betekenen voor patiënten op Aruba.” Daar is ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop het mee eens. ,,Het was een lang en intensief traject om zo ver te komen, maar beide organisaties zijn erin geslaagd om een krachtige brug te slaan tussen Aruba en Nederland. Ik bedank iedereen die heeft meegewerkt aan dit akkoord.”
De samenwerking zal tot gevolg hebben dat minder patiënten naar het buitenland hoeven te gaan om te worden behandeld. Zowel het HOH als het UMC vinden het heel belangrijk dat een patiënt zo veel mogelijk in eigen land kan blijven, vertelt manager Astrid Roskes van het UMC. ,,We zijn erg blij met deze samenwerking.”
Een groep neurochirurgen zal binnenkort naar Aruba komen, om hier onder leiding van Pierre Robe ongeveer 110 dagen te komen werken. Ze zullen ook als vervanger van Lacle fungeren en behandelingen uitvoeren die eerst niet mogelijk waren op Aruba. Robe is verbonden aan het UMC Utrecht. ,,Het is onze academische missie om bij te dragen aan de medische zorg, zonder dat we beperkingen hebben.” Robe laat ook weten dat de Nederlandse chirurgen willen meewerken aan het opleiden van de volgende generatie van neurochirurgen op het eiland. ,,Onze stafleden zullen met andere ziekenhuismedewerkers samenwerken, te maken krijgen met de infrastructuur en het HOH leren kennen. Het geeft ons de mogelijkheid om creatieve oplossingen te zoeken. Wij vinden dit een win-winsituatie.”