Aanpak Mensenhandel verbeterd maar nog niet helemaal op orde

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba heeft op het gebied van mensenhandel en -smokkel in 2021 meer slachtoffers geïdentificeerd, is meer onderzoeken gestart en heeft geïnvesteerd in trainingen voor personeel. Ondanks deze verbeteringen heeft de US State Department Aruba toch in de ‘Tier 2 Watchlist’ gelaten.

F17 ARU reactie rapp mensensmHet Coördinatiecentrum Mensenhandel Mensensmokkel Aruba (CMMA) gaat ‘nog dit jaar’ hierover praten met de Amerikaanse autoriteiten. Dat laat de Landelijke Coördinator Mensenhandel Mensensmokkel (LCMM) Jeannette Richardson-Baars in een reactie weten. Ze noemt de beoordeling van de US State Department en de toegekende ranking ‘spijtig’. Het rapport ‘Trafficking in Persons Report 2022’ (TIP Report) werd dinsdag gepubliceerd. Het is de derde keer dat Aruba in de Tier 2 Watchlist staat.

,,Op basis van de inhoud van het TIP-rapport denken we dat er bij de Amerikaanse autoriteiten onduidelijkheden zijn ten aanzien van het rechtssysteem op Aruba, de wet- en regelgeving ten aanzien van mensenhandel en mensensmokkel en de procedures ten aanzien van de assistentie aan slachtoffers van mensenhandel”, zegt Richardson Baars. Die duidelijkheid wil ze graag geven. De LCMM wil ook weten wat de Amerikaanse verwachtingen zijn ten aanzien van het aantal meldingen, onderzoeken, slachtoffers, vervolgingen en veroordelingen in Aruba.

De US State Department beoordeelt in het TIP-rapport de bestrijding van mensenhandel per land, inclusief Aruba. ,,Dit is een fictieve beoordeling”, zegt de LCMM. ,,Want Aruba valt onder het Koninkrijk der Nederlanden. Dat geldt ook voor Curaçao en Sint Maarten.”

Het Coördinatiecentrum Mensenhandel Mensensmokkel Aruba (CMMA) heeft vorig jaar te midden van de pandemie diverse projecten gedaan om mensenhandel te bestrijden. Zo is de landelijke informatiecampagne ‘Habri bo wowo’ (Open je ogen) gelanceerd. De film ‘Otro banda di laman’ (Andere kant van de zee) is te zien op de website www.habribowowo.com en via sociale media (Facebook, Instagram, Twitter).

Andere initiatieven in 2021 waren het instellen van de Joint Intelligence Unit Mensenhandel Mensensmokkel (JIUMM), nauwere samenwerking met het Humanitarian Organisations Platform (HOP) en met nationale en internationale overheidsdiensten.

De JIUMM heeft geleid tot het verbeteren van de informatieverzameling over mensenhandel en -smokkel. Volgens Richardson-Baars zorgt dit ervoor dat onderzoeken eerder leiden tot vervolging en veroordeling.

Het CMMA werkt nauw samen met humanitaire organisaties om mogelijke slachtoffers van mensenhandel sneller te kunnen identificeren.
De landelijke informatiecampagne bestond uit een stille tocht, posters op bushaltes, het verspreiden van folders en displays in de districten. Ruim 800 ambtenaren en burgers deden mee aan een training over mensenhandel en -smokkel en kregen na afloop een Quick Reference Card om signalen sneller te kunnen melden. Samen met het Rode Kruis is tijdens deze campagne een onderzoek gedaan op middelbare scholen.

Het CMMA heeft een procedure opgesteld om twintig slachtoffers van mensenhandel te kunnen opvangen en assisteren. Slachtoffers en getuigen kunnen een anonieme melding doen van mogelijke situaties en krijgen de garantie dat illegale melders niet van het eiland worden verwijderd.

Het CMMA blijft zich, ondanks de teleurstellende beoordeling, inzetten om mensenhandel en mensensmokkel te bestrijden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.