Van onze correspondent
Oranjestad - Het Crisisteam heeft woensdag code rood afgekondigd voor Aruba in verband met de storm Bonnie. Een ‘shelter in place’ is afgekondigd vanaf 18.00 uur. Niet-essentiële bedrijven moeten vanaf 14.00 uur sluiten. De regering maakte dit bekend tijdens een persconferentie, waar informatie werd gegeven over de laatste stormontwikkelingen.Aruba
Directeur Rino Hermans van Bureau Rampenbestrijding Aruba (BRA) legde uit waarom Aruba niet kiest voor een ‘avondklok’, zoals op Curaçao wel is afgekondigd. Het verschil tussen beide eilanden wat betreft deze maatregelen is voor het publiek onduidelijk. De BRA-directeur legde als eerste uit dat bij een avondklok niemand op straat mag zijn, waardoor assistentie bieden lastiger is. Bij een shelter in place (SIP) is er toch iets meer bewegingsvrijheid. ,,Het is niet gebruikelijk om voorafgaand aan een calamiteit met een avondklok te komen. Het is logischer om zo’n maatregel na het passeren van de storm te nemen, want dan is zichtbaar welke schade er is. Dan is het voor de autoriteiten ook duidelijker of mensen van de straat gehouden moeten worden in het kader van de openbare veiligheid.”
Hoe lang de SIP-maatregel van kracht blijft, kon premier Evelyn Wever-Croes (MEP) niet zeggen. ,,Voorlopig zeggen we tot donderdagochtend 6.00 uur, maar het hangt in de komende uren van de weersomstandigheden af.” Ze reageerde op vragen van de pers dat de SIP-maatregel een opdracht is en geen verzoek. ,,We bevinden ons in een crisis met de storm Bonnie. Volgens de calamiteitenverordening mogen we bij code rood opdracht geven tot het sluiten van bedrijven en de bevolking thuis houden.”
Supermarkten, benzinestations en apotheken worden beschouwd als essentiële bedrijven. Zij mogen na 14.00 uur nog wel open blijven. De premier deed wel een beroep op de eigenaren om medewerkers wel een kans te geven om op tijd naar huis te kunnen, zodat ze hun thuissituatie veilig kunnen maken. Ook voor restaurants in het hotelgebied wordt een uitzondering gemaakt, zij mogen ook openblijven om hun dienstverlening aan toeristen voort te zetten.
Scholen blijven de rest van de week dicht, maar de overheid gaat vrijdag weer open. Dat leverde een vraag van Caribisch Netwerk op, die wilde weten wat het verschil is. De premier legde uit dat scholen gesloten blijven, omdat dit voor de kinderen veiliger is en omdat het schooljaar er bijna op zit. ,,Overheidsdiensten horen de bevolking van dienst te zijn en hoe sneller dat weer op gang komt, hoe beter het is. Diensten zoals DOW en de politie blijven ook continu inzetbaar. Zij proberen de wegen zo toegankelijk mogelijk te houden en houden de infrastructuur en probleemgebieden in de gaten. Andere overheidsdiensten zullen om die reden opengaan zodra het weer kan.” Dat ouders een probleem hebben omdat hun kind vrij is en zij wel naar hun werk moeten vrijdag, is volgens de premier een probleem dat iedereen zelf moet oplossen.
Directeur Hermans benadrukte tot slot dat het een aparte start van het orkaanseizoen is. ,,Deze storm Bonnie trekt ten zuiden van Aruba langs. Dat is voor ons een nieuwe ervaring en we weten niet wat de effecten zullen zijn. We zitten nu in juni, terwijl het orkaanseizoen tot november duurt. Bonnie laat zien dat we de natuur serieus moeten nemen. De piek van het orkaanseizoen is in augustus of september. Ik adviseer iedereen om van Bonnie gebruik te maken en de eigen situatie goed te evalueren, ook voor een volgende storm. Je bent liever goed voorbereid dan dat je later betreurt dat je te weinig hebt gedaan.”

Ziekenhuis legt operaties stil
In verband met de storm Bonnie heeft het Horacio Oduber Hospital (HOH) besloten om alle operaties te annuleren die voor donderdag staan ingepland. Dat geldt ook voor afspraken bij de poliklinieken. Dialyse-behandelingen gaan wel gewoon door.
Alle bezoekers en familie van patiënten krijgen het dringende verzoek om niet naar het ziekenhuis te komen om patiënten te bezoeken. ,,Wie een patiënt wil spreken, wordt gevraagd om dit telefonisch te doen of via een videocall.”
Het ziekenhuis betreurt het dat het deze beslissingen moet nemen, maar stelt dat het de situatie ‘niet in eigen hand heeft’. De beslissingen zijn genomen in samenspraak met het Crisisteam. De veiligheid van patiënten, bezoekers en collega’s staat echter voorop. Het HOH benadrukt dat het ervaring heeft met dergelijke situaties en altijd blijft klaarstaan voor patiënten.
De patiënten van wie de afspraak is geannuleerd, zullen worden gebeld om een nieuwe afspraak te maken op een zo kort mogelijke termijn. Het testcentrum is tijdelijk verhuisd en biedt donderdag en vrijdag dienstverlening aan in de wachtkamer van het Medical Office Building (MOB). De Spoedeisende Hulp blijft gewoon open en is 24/7 bereikbaar voor alle noodsituaties. De medewerkers vragen echter wel om bij minder urgente gevallen te wachten tot de eigen huisarts weer bereikbaar is.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.