Wie protesteert, krijgt niet betaald
Van onze correspondent
Oranjestad - Naar schatting een paar honderd actievoerders deden gistermiddag mee aan een stille tocht. De route ging door een deel van Oranjestad en passeerde zowel het Bestuurskantoor als het Kabinet van de Gouverneur.
De meesten hadden gehoor gegeven aan de oproep van de organisatie (vier vakbonden en de belangenorganisatie voor ouderen) om in het zwart gekleed te gaan als teken van rouw vanwege de financiële situatie in het land. Een enkeling droeg een grote zwarte vlag en ook de Arubaanse vlag ontbrak niet. Na de stille tocht stond een ontmoeting met staatssecretaris Alexandra van Huffelen op de agenda.
De organisatie van de stille tocht stelt dat de afdeling Personeelszaken (DRH) amper een uur voor de start van de stille tocht, een brief uitstuurde naar alle ambtenaren. Daarin staat dat het principe ‘no work, no pay’ van kracht is. ,,Ondanks deze vorm van intimidatie bedanken we toch iedereen die wel is komen opdagen. Met elkaar hebben we een boodschap voor Nederland.”
Vier vakbonden organiseerden de stille tocht: Seppa (algemeen), SPA (politie), Simar (onderwijs) en Sada (douane). Ze deden dit samen met de belangenorganisatie Oppa (ouderen). De aangekondigde route werd ter plekke iets gewijzigd. De start was rond 15.30 uur bij het voormalige DOW-gebouw in de Paardenbaaistraat. De route ging via het busstation de Schelpstraat in en kwam aan de achterkant van het Bestuurskantoor uit. Via het Kabinet van de Gouverneur liep de groep over de boulevard terug naar de Paardenbaaistraat.
De vakbondsleider van Simar maakte van de aanwezigheid van de pers gebruik om de boodschap van de organisatie en de lopers in het Nederlands te verwoorden. ,,We richten ons tot de Nederlandse premier Mark Rutte, staatssecretaris Alexandra van Huffelen, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Met deze stille tocht geven we uiting aan de zorgen die er onder de bevolking leven. Als vakbonden komen we op voor de belangen van het volk. Aruba heeft gezaghebbers die eigenlijk moeten luisteren naar de stem van de mensen die op hen stemden. In plaats daarvan zetten ze familiebelang en partijbelang voor. Het volk lijdt eronder.”
De boodschap ging verder: ,,We begrijpen dat er hervormingen moeten komen, maar niet alle hervormingen zijn realistisch. Kijk naar de situatie in het land en dan kun je je afvragen of de hervormingen hun doel wel zullen bereiken. We hebben gezagdragers die het volk intimideren en sancties opleggen. De bevolking is moe van de mooie loze woorden van onze gezagdragers, want de praktijk is anders. Hoe moeten we anders de e-mail interpreteren van ‘no work, no pay’ voor de ambtenaren die nu willen meelopen. Dat is intimidatie.”
,,Wij willen dat Nederland beseft dat de afspraken die tijdens de onderhandelingen met Aruba worden gemaakt, geen afspraken zijn die het volk wil. Als onderhandelingen tot afspraken leiden, koppel het dan terug aan de bevolking. Vraag of wij het ermee eens zijn. Gelukkig zijn er mensen die wel durven opstaan en mee durven lopen in deze stille tocht.”
Er was veel politie op de been, maar zoals vakbond SPA het uitlegde: ,,Het is onze taak om de openbare orde te handhaven en daarom zijn collega’s hier. Maar reken maar dat ze de stille tocht steunen.” Langs de kant van de route keken meerdere toeristen met vragende blikken naar de stoet. Deelnemers legden rustig uit wat het doel van de protestloop is. De stille tocht verliep ordelijk en zonder ingrijpen van autoriteiten.
Foto Mirte de Rozario