Van onze correspondent
Oranjestad - Op Aruba vindt van 15 tot en met 19 mei het twaalfde congres van de Caribische Rekenkamers (Carosai) plaats. De Algemene Rekenkamer Aruba (ARA) neemt vanaf dit congres gedurende drie jaar het voorzitterschap over. Tegelijkertijd viert de ARA haar 35-jarig bestaan.
Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) maakte dit gisteren bekend tijdens een persconferentie, in het bijzijn van leden van de ARA. Ze noemt het voor Aruba ‘een grote eer om voorzitter te mogen zijn’. Volgens de premier heeft de ARA het voorzitterschap te danken aan hard werken, toewijding en doorzettingsvermogen. ,,Onze Rekenkamer staat internationaal goed aangeschreven. Wij moeten ervoor zorgen dat de ARA goed kan blijven functioneren op het niveau dat we kennen. De ARA krijgt er nu echter internationale verantwoordelijkheden bij en dat betekent meer werk.”
Xiomara Croes is de voorzitter van de ARA. Zij vertelt dat de Arubaanse Rekenkamer op dit moment vicevoorzitter is van Carosai. Vanaf zondag, als het congres start, zal de ARA het voorzitterschap voor een periode van drie jaar overnemen. Carosai is de organisatie van Algemene Rekenkamers in het Caribisch gebied. Het valt onder het Supreme Audit Institutions Intosai. Bij Carosai zijn 23 landen aangesloten. Het thema van het congres is ‘Targeting Superior Audit Impact’.
De ARA bestaat dit jaar 35 jaar. Ook daar werd tijdens de persconferentie aandacht aan besteed. ,,De ARA is een fundamentele pilaar in de democratie van ons land. Een land heeft geen democratie als er geen Algemene Rekenkamer is”, aldus Wever-Croes. De ARA is belast met de taak om het parlement te ondersteunen bij het controleren van de regering. De Rekenkamer moet om die reden structureel beschikken over gekwalificeerd personeel. Ze moeten voorbereid zijn om onderzoek te doen, ongeacht of er om zo’n onderzoek wordt gevraagd of dat het onderzoek op initiatief van de ARA zelf is. De ARA geeft advies over onder andere de jaarrekeningen van de regering, over projecten en andere ontwikkelingen.
De premier gaf tijdens de persconferentie aan dat de regering de ARA sterker wil maken. Met dat doel is de commissie ‘Versterking Democratisch Bestel’ gevormd. Deze commissie kijkt naar divers organen en instanties, zoals naar de Ombudsman, de Raad van Advies, het parlement en de ARA. Het doel is deze instituten te verzelfstandigden, zodat ze hun werk kunnen blijven doen.