Van onze correspondent
Oranjestad - De prijzen voor benzine, diesel en kerosine gaan vandaag fors omhoog. Minister Geoffrey Wever (Raiz) van Economische zaken gaf uitleg tijdens een persconferentie. ,,We hebben aan het College financieel toezicht gevraagd of we iets aan de prijsstructuur kunnen doen.”

arubrandstofDe brandstofprijzen schieten omhoog met 30 cent tot 45,7 cent per liter. ,,De overheid heeft hier geen invloed op. Wat we wel hebben gedaan, is aan het Cft advies gevraagd of we iets aan de tariefstructuur kunnen veranderen. We hebben nog geen reactie op onze vraag gekregen”, aldus minister Wever. Hij legt uit dat er bewust om advies is gevraagd, om te voorkomen dat het Land Aruba op eigen houtje financiële aanpassingen gaat doorvoeren die van invloed zijn op de begroting. ,,Want dat kan de relatie met Nederland schaden en ervoor zorgen dat we geen financiële steun meer krijgen. Dat willen we voorkomen.”
Aruba produceert zelf geen petroleum en brandstof, legt Wever uit. ,,We kopen dit internationaal in. De US Market Scan is een systeem dat internationaal de gemiddelde prijs van de vorige maand berekent. Vorige maand gingen de prijzen enorm omhoog. Dat is doorberekend naar de tarieven die we nu dus moeten betalen. Het gemiddelde van april lijkt lager te worden. Als dat zo blijft, zullen we in mei de brandstofprijzen weer verlagen.”
De minister liet zien uit met welke elementen rekening wordt gehouden om tot een brandstofprijs te komen die door de klant wordt betaald. Hij noemde vrachtkosten, accijns, groothandelsmarge, kleinhandelsprijs en twee keer bbo. De tarieven worden ook omgezet van gallon naar liter en van dollar naar florin. Wever benadrukte het feit dat er twee keer bbo wordt berekend. ,,We hebben aan het Cft gevraagd of we hier iets kunnen veranderen. We halen geen extra geld binnen als de brandstof duurder wordt.”
Duurdere brandstofprijzen zorgt er voor dat het dagelijks leven duurder wordt. De minister ziet dat de inflatie toeneemt en groothandels hebben hun prijzen al aangepast. ,,Alles wordt duurder. Om de bevolking toch financiële verlichting te geven, hebben we besloten om nieuwe producten toe te voegen aan het basismandje. ,,Het helpt mensen met een lager inkomen om een beetje financieel verlichting te hebben.” Aan het basismandje worden vijf producten toegevoegd: bevroren kip, cornflakes, pindakaas, gedroogde vruchten en luiers. Er zitten nu 1.205 producten in waarover de overheid prijsafspraken heeft gemaakt.”
De brandstofprijzen: gasoline unleaded-premium: 291,0 cent p/liter (+ 30,0 cent), diesel: 274,5 cent p/liter (+ 45,7 cent) en kerosine: 253,8 cent p/liter (+ 43,9 cent).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.