Van onze correspondent
Oranjestad - Het ministerie van Natuur wil 300.000 florin uittrekken om het probleem van straathonden nu echt aan te pakken. Dat staat in het aangepaste en zondag gepubliceerde Nationaal Plan voor Straathonden 2021-2025. Een campagne om honden te laten microchippen en een voorlichtingscampagne over de hondenwet maken deel uit van het plan.
Minister Ursell Arends (Raiz) van Transport, Integriteit, Natuur en Ouderenzaken is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan. Het plan bestaat sinds 2019, toen het honden- en kattenprobleem te groot werd. Twee jaar na de invoering zag Arends dat er wel subdoelen zijn behaald, maar het probleem van de straathonden is niet opgelost. Daarom is vorig jaar besloten om het plan te herzien. Het NPSA 2021-2025 moet nog aan de ministerraad worden gepresenteerd en aan het parlement.
De hondenwet schrijft voor dat eigenaren hun hond in de tuin moeten houden. Honden die een eigenaar hebben, horen niet los te lopen op straat. Toch lopen er te veel honden los op straat. De Dog Control Unit wordt daarom versterkt, zodat ze straathonden beter kunnen aanpakken.
In het NPSA 2021-2025 wordt de problematiek aan de hand van cijfers benoemd. Twee honden kunnen in een periode van zes jaar zorgen voor 68.000 nakomelingen. Twee katten kunnen in dezelfde periode zorgen voor 11.000 nakomelingen. Minister Arends legt uit dat het probleem met katten groter is dan wat veel mensen zo op het eerste gezicht zien. ,,Een kat kan veel schade aanrichten aan de natuur, zoals aan vogels en andere inheemse dieren. Katten zijn erger dan boa’s. Dierenwelzijn hoort bij de natuur en we willen het welzijn van dieren kunnen garanderen.”
De minister ziet ook het gedrag van veel eigenaren. ,,Veel mensen zien een hond als een alarm voor het huis en niet als een gezinslid. Ze zijn niet bereid om voor puppy's en kittens te zorgen, maar kiezen er ook niet voor om het dier dan te laten steriliseren. Een huisdier is een privilege en mag nooit tot overlast leiden”, vindt de minister. ,,Daarnaast is de oplossing voor de straathondenproblematiek veel complexer dan over het algemeen wordt gedacht en verwacht.” De minister doelt op de impact die de loslopende dieren op de samenleving hebben en wat de toeristische sector daarvan meekrijgt. ,,Honden lopen ook los op het strand. Als we dat negeren, brengt dit Aruba internationaal in een negatief licht.” De minister ziet dan ook genoeg zwaarwegende en legitieme redenen om zich in te spannen om dit aan te pakken.
In het NPSA staat dat het centraal databestand van honden en katten moet worden ontworpen en bijgehouden. De kosten bedragen 170.000 florin. Er zijn plannen voor 10.000 microchips om de honden die in de database staan, te kunnen identificeren. De kosten zijn 61.000 florin. Om de microchips te kunnen aflezen, zijn readers nodig. Deze apparatuur kost 4.000 florin. Het uitbreiden en versterken van de Dog Control Unit kost 10.000 florin. Voor de voorlichtingscampagne trekt de overheid 55.000 florin uit. De totale kosten zijn 300.000 florin.