Van onze correspondent
Oranjestad - De verkoop van tabaksproducten wordt vanaf 2 mei aan banden gelegd. Vanaf die datum mogen personen onder de 21 jaar geen tabak meer kopen of verkopen. Tabaksproducten mogen niet meer zichtbaar in een winkel liggen. Ook het kopen van losse sigaretten is verboden.
De Landsverordening beperking tabaksproducten was vorig jaar oktober al aangenomen door het parlement, maar kon vanwege de pandemie niet eerder in werking treden. Minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat de overheid de wet nu wel gaat activeren. Vooral verkooppunten van tabak zullen de nodige aanpassingen moeten doen. Dat is de reden dat het nu al bekend wordt gemaakt dat de wetgeving vanaf 2 mei in werking treedt.
Het doel van de wet, aldus de minister, is vooral om de burger te beschermen tegen het zogeheten meeroken. Dit is slecht voor de gezondheid. De minister noemt dan met name kinderen die meeroken met volwassenen. De wetgeving moet ook leiden tot minder tabaksconsumptie.
De wetgeving bestaat uit zeven aandachtspunten, waar stakeholders en de bevolking rekening mee moeten houden. In de oorspronkelijke wet, die vorig jaar oktober werd aangenomen, stond dat de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen of verkopen, 18 jaar zou zijn. Minister Oduber zei tijdens de persconferentie gisteren dat besloten is om de leeftijdsgrens te verhogen naar 21 jaar. ,,Dat is een grote stap, maar wel een stap waarmee we jongeren meer bescherming bieden.” De verkooppunten moeten de leeftijdsgrens duidelijk leesbaar op een bordje hebben staan.
Ook het punt dat de verkoop niet meer zichtbaar mag zijn, houdt in dat winkels, benzinestations, uitgaansgelegenheden en andere locaties hun tabakverkoop moeten aanpassen. Een klant die tabak wil kopen, zal er om moeten vragen. ,We zien dat het gebruikelijk is om niet een pakje sigaretten te kopen, maar één of twee sigaretten los. Dat wordt verboden. Sigaretten mogen alleen nog maar per pakje worden verkocht en dat pak moet nog gesealed zijn”, aldus de minister.
De andere vier punten zijn dat het verboden wordt om op openbare locaties te roken. Minister Oduber gaf als voorbeelden scholen en restaurants, maar ook bushaltes. Roken is niet meer toegestaan in voertuigen als er een minderjarige in de auto zit. ,,Dit doen we om de rechten van het kind extra te benadrukken.” Roken mag ook niet meer in het openbaar vervoer. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om werknemers te beschermen tegen sigarettenrook, tijdens werkuren en op bedrijfsterrein. Als er een rookzone wordt gecreëerd, mag deze zone niet in de buurt zijn van werkplekken. Het verkopen of aanbieden van tabaksproducten bij overheidsdiensten, medische instanties, culturele instellingen, bij sportfaciliteiten en in het onderwijs is niet meer toegestaan.
De handhaving van deze wet is in handen van Dienst Warenkeuring en hygiëne (deze afdeling valt onder Directie Volksgezondheid) en het Korps Politie Aruba.
Minister Oduber gaf ook een toelichting over de reden om de wet nu in werking te laten treden. ,,De uitgaven van de ziektekosten zijn veel te hoog en ze blijven stijgen. Naar verwachting betalen we over 10 tot 15 jaar 77 miljoen florin aan ziektekosten. De Arubaanse bevolking is niet een zeer gezonde bevolking. De overheid heeft in 2020 een Nationaal Plan Preventie gemaakt, om gezondheidsproblemen te bestrijden. Door de pandemie konden we dit plan niet uitvoeren. Nu we in de exit strategy zitten, is het wel mogelijk om het plan uit te voeren. De tabakswet is onderdeel van dit nationaal plan. Roken en meeroken zorgt voor veel ziektes op het gebied van longen, hart, verslaving en hoge bloeddruk. Dat moeten we gaan verminderen.”
De overheid gaat een voorlichtingscampagne starten om de hele bevolking te informeren wat de impact van deze wet is. Stakeholders krijgen een informatiesessie, zodat ze vragen kunnen stellen over het toepassen van de wet. Er komt een media tour en er gaat ook een team langs basisscholen om informatie te geven.