Van onze correspondent
Oranjestad – De regering gaat niet akkoord met het voorstel van de vakbonden om minder uren te werken. Dat staat in een brief die de vakbonden Sada, Simar, Spa en Seppa gisteren hebben ontvangen, ondertekend door premier Evelyn Wever-Croes.

F14 OPARU minderuren1De vakbondsleiders hadden op 31 januari aan de regering laten weten dat hun achterban vanaf 1 februari maandelijks minder uren werkt, omdat de regering de 12,6 procent salariskorting niet wil intrekken. Gisteren reageerde de regering daar weer op met een brief terug. Daarin wordt de vakbonden dringend gevraagd om rekening te houden met het algemeen belang van Aruba en de noodzaak om financiële steun vanuit Nederland te blijven ontvangen. ,,We verzoeken u om te blijven onderhandelen en met de regering in gesprek te blijven”, aldus de premier.
De regering blijft erbij dat de 12,6 procent salariskorting een voorwaarde van Nederland is. Zolang Aruba afhankelijk is van financiële steun uit Nederland, zal de 12,6 procent salarisvermindering van kracht blijven. In de brief wordt herhaald dat de ambtenaren 5 procent van de 12,6 procent uitbetaald kunnen krijgen, als ze 13 ATV-dagen inleveren.
De vakbonden, en dan met name Simar en Seppa, passen de arbeidstijdverkorting intussen toe. In het onderwijs betekent dit dat alle lesuren zijn ingekort, zodat de leerkrachten 1 uur per dag minder werken. De Douane is met de achterban in overleg op welke manier de douanemedewerkers per maand 22 uur minder gaan werken. De 22 uur staat gelijk voor de 12,6 procent die wordt gekort op het salaris.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.