Van onze correspondent
Oranjestad - De massale protestactie van de vakbonden heeft gisteren geleid tot spoedoverleg met de regering. Daarin heeft de regering aan de vakbonden gevraagd om 2 x 24 uur bedenktijd. Uiterlijk woensdag om 13.30 uur moet de regering onder andere de 12,6 procent salariskorting hebben ingetrokken. Zo niet, dan volgen nieuwe en hardere acties.

F14 ARU stakingDat hebben de vakbondsleiders na afloop van het spoedoverleg bekendgemaakt. De protesterende ambtenaren en semi-ambtenaren stonden al die tijd bij het Bestuurskantoor te wachten tot ze het resultaat van het spoedoverleg hoorden. Het was leider Magali Brito van Seppa die de actievoerders te woord stond, in de aanwezigheid van de andere vakbondsleiders.
,,Nederland weet dat er op Aruba veel ontevredenheid is, ze hebben er van gehoord. Dat alleen al hebben we bereikt met deze massale demonstratie. De regering heeft om 2 x 24 uur bedenktijd gevraagd om een beslissing te kunnen nemen over onze eisen”, aldus Brito. De vakbonden houden voet bij stuk dat de 12,6 procent salariskorting nog deze maand moet worden ingetrokken. Daarnaast moeten de gepensioneerden hun gelijk bedrag uitbetaald krijgen. De vakbonden eisen ook dat de stakingsuren niet van de salarissen worden afgetrokken. ,,We hebben de regering eraan herinnerd dat de ambtenaren en semi-ambtenaren 21 maanden lang al financieel inleveren om de mensen te steunen die hun baan verloren. Onze leden hebben recht op hun volledige salaris en dwingen dit af door te protesteren. De regering is hun werkgever en kan zelf de keuze maken om de stakingsuren gewoon door te betalen.”
Brito maakte ook duidelijk dat, als de regering woensdag akkoord gaat met deze eisen, dat de vakbonden op hun beurt meewerken aan de commissie die door de regering is voorgesteld. ,,Is het antwoord van de regering woensdag echter niet positief of niet compleet, dan zullen we de acties gaan opvoeren.”
Een korte versie van deze boodschap plaatste vakbond Simar ook gistermiddag op hun Facebookpagina.
De protestactie van de elf vakbonden en twee organisaties - onder wie ouderenbond Oppa - was afgelopen vrijdag aangekondigd. Maandag om 7.30 uur verzamelden ambtenaren, semi-ambtenaren en iedereen die de actie steunde, bij het Lineair Park ter hoogte van Cas di Cultura. Daar stelden de demonstranten zich op, tot de politie de LG Smith Boulevard autovrij maakte om de actievoerders ruim baan te geven. In een lange stoet trokken ze lopend over de boulevard, langs de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad (VNO) om als eerste bij het parlement te komen.
Binnen in het parlement was op dat moment de openbare vergadering bezig over het gascontract tussen het Water- en Energiebedrijf (WEB) en Eagle LNG. De actievoerders probeerden het parlement binnen te komen, maar dat werd door de politie verhinderd. De parlementsvoorzitter moest op dat moment de vergadering tijdelijk stilleggen en kwam even naar buiten om de vakbondsleiders te woord te staan. Daarna liepen de actievoerders door tot ze bij het Bestuurskantoor kwamen. Daar was het premier Evelyn Wever-Croes (MEP) die de vakbondsleiders uitnodigde voor het spoedoverleg.
Na het spoedoverleg en de eerste verklaring van de vakbonden riepen de leiders hun achterban op om naar hun werk te gaan of naar huis te gaan. ,,Blijf hier niet hangen. Zodra we een reactie van de regering hebben, zullen we het laten weten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.