Van onze correspondent
Oranjestad - Lagere uitgaven aan ambtenarensalarissen, stimuleren van de arbeidsparticipatie, versterking van het begrotingsbeleidskader, een accommoderend monetair beleid en structurele economische hervormingen. imfHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft de regering veel huiswerk in de conclusies van de vorige week gehouden missie over de Arubaanse financieel-economische situatie.
Zoals al jaren het geval is, gaat het IMF ook ditmaal in op de te zware last van de salariskosten van het overheidspersoneel: ,,Hoewel de tijdelijke verlaging van de overheidssalarissen heeft bijgedragen aan het verminderen van de uitgavendruk op korte termijn, is dit op middellange termijn niet houdbaar. Meer permanente maatregelen zijn nodig om de loonsom op een duurzaam niveau te krijgen.”
Versterking van het begrotingsbeleidskader zal volgens het IMF helpen bij het sturen van het begrotingsbeleid op middellange termijn: ,,Het aannemen van een goed ontworpen begrotingskader voor de middellange termijn zou de begrotingsplanning versterken en bijdragen tot meerjarige begrotingsdiscipline. Het versterken van de schuldbeheersingsstrategie zou de financieringsbeslissingen sturen en de herfinancieringsrisico's verminderen die zich voordoen wanneer de uit Nederland ontvangen leningen onder de huidige voorwaarden opeisbaar zijn.”
Het IMF is positief over het monetaire beleid: ,,De preventieve verlaging van de reserveverplichtingen van banken hielp de activiteit in stand te houden en er waren geen tekenen van onmiddellijke liquiditeitstekorten in de banksector. Het monetaire beleid moet accommoderend blijven om het herstel te ondersteunen, tenzij de druk op de reserves aan de orde komt. De huidige deviezenreserves zijn toereikend, maar zouden op middellange termijn moeten worden verhoogd gezien de grote onzekerheid over de hervatting van de inkomsten uit het toerisme.” Wel vindt het IMF dat de opgelegde maatregelen ten aanzien van vreemde valuta van tafel moeten.
De banken zijn volgens het IMF liquide en goed gekapitaliseerd, maar de Centrale Bank moet waakzaam blijven voor tekenen van opkomende financiële kwetsbaarheden: ,,Voorzieningen voor verslechterende activakwaliteit zijn echter van invloed op de winst en zouden aanzienlijk kunnen stijgen zodra de fiscale steun voor huishoudens en bedrijven wordt opgeheven. Nauwlettend toezicht is essentieel om vroegtijdig ingrijpen te garanderen en de financiële stabiliteit te handhaven.”
,,Alomvattende structurele hervormingen zijn essentieel om de economie te diversifiëren en de potentiële groei te stimuleren”, zo staat in het advies. Covid-19 bracht de urgentie naar voren van het bevorderen van diversificatie-inspanningen om de aan toerisme gerelateerde economie minder kwetsbaar te maken. ,,Op korte termijn zou het overschakelen op toerismemodellen met lagere dichtheid helpen om permanente littekens te verminderen en tegelijkertijd de negatieve externe effecten op het milieu te verminderen. Arbeidsmarkthervormingen die flexibiliteit bevorderen, zouden de arbeidsparticipatie en productiviteit vergroten en het groeipotentieel stimuleren. Door de koppeling tussen onderwijs, opleiding en de vraag naar vaardigheden te versterken en de toegang tot digitale infrastructuur te verbreden, zullen de langetermijneffecten van Covid-19, met name voor ongeschoolde, kwetsbaardere werknemers, worden verkleind, waardoor ongelijkheden worden verminderd en rechtvaardige groei wordt gestimuleerd. Beleid dat ongelijkheid aanpakt en de weerbaarheid tegen klimaatrisico's versterkt, moet worden voortgezet, samen met structurele hervormingen die het ondernemingsklimaat verbeteren”, aldus het IMF.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.