Van onze correspondent

Oranjestad - De druk vanuit de lokale gemeenschap op de Arubaanse politiek om snel akkoord te gaan met de Nederlandse eisen voor de coronaleningen, groeit. Toch is het voor de Arubaanse regering nog steeds een ‘nee’, zo zegt premier Evelyn Wever-Croes.

ARUBAHet geld zou al begin deze maand op zijn, zei de regering eerder. ,,Doordat de Financiënminister met wat ‘potjes’ kon schuiven, en de toeristen sinds de grensopening in juli nog wat binnenbrachten, kan Aruba het tot medio september uitzingen”, zegt de premier tegen Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk.

En die tijd gebruikt de regering om verder te onderhandelen met Nederland over de leningseisen tot op 11 september weer een Rijksministerraad is. Maar op eigen bodem is er grote druk en steeds meer kritiek te horen dat het kabinet alleen nog voor de show onderhandelt.

Vanuit de zorgsector - onder andere van huisartsen, medisch specialisten en apothekers - is maandag een brandbrief naar de regering gestuurd met het verzoek ‘onmiddellijk akkoord te gaan met Nederland’. Ze zeggen dat de gezondheidszorg in gevaar is en de regering de signalen niet oppikt. ,,De zorg heeft haar kritieke punt bereikt en wij als zorgverleners kunnen onder de huidige omstandigheden daarvoor niet meer instaan”, aldus de brief.

Werkgeversverenigingen en de Kamer van Koophandel stuurden vorige week al een brandbrief. Zij stellen dat Aruba geen keus heeft om de Nederlandse leningseisen af te wijzen. Want anders stort de economie helemaal in.

De Arubaanse premier reageert dat de onderhandelingen niet voor de show zijn. ,,We proberen echt met man en macht om aan de andere zijde van de oceaan dat te laten zien.”

Een groot struikelblok voor Aruba is dat volgens de Nederlandse eisen de nieuwe Caribische Hervormingsentiteit ook streng financieel toezicht kan opleggen als Aruba zich niet aan de afspraken houdt. Dat komt dan naast het toezicht geregeld in de Rijkswet financieel toezicht. Premier Wever-Croes wil hierover duidelijkheid. Want ook al gaat Aruba hiermee akkoord, dan ontstaan in de kortste tijd weer problemen over ‘de interpretaties’, zegt ze.

,,Nederland zegt nu: ja, het is niet de bedoeling om dat zomaar te doen. Het moet wel iets ernstigs zijn, het moet structureel zijn. Nou dan zeg ik: zet dat op papier. Doe het duidelijk en zet het ook in de wet. Want anders gaat dit met elkaar botsen, overlappen en komen we er nooit meer uit.”
Mocht de Arubaanse regering eruit komen met Nederland, dan nog gaat het akkoord eerst naar het parlement voor goedkeuring, zegt de premier. Ook als het een ‘nee’ blijft, gaat de regering naar het parlement voor een eindbeslissing. ,,Want het land zonder geld laten, is ook weer geen reële optie”, aldus Wever-Croes.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.