Van onze correspondent
Oranjestad - Met de blokkade van de hoofdweg voor het Arubaanse regeringscentrum vrijdag door werknemers van Metacorp, gekleed in T-shirts ‘No hunga cu nos pan! (Speel niet met ons brood!), sloot Aruba een week van stakingen, protesten en mediaoorlog af.

F18 ARU onderwijsDe sociale onrust neemt toe, vooral door maatregelen van de regering om de miljardenschuld van het land te verlagen.
Volgens de actievoerders, onder wie ook de eigenaar van Metacorp - het moederbedrijf van negen grote bedrijven op Aruba - lijken de maatregelen erop gericht om juist hun bedrijven te sluiten. Drie bedrijven zouden er de dupe van worden: Ecotech en Ecogas, die de overheid door de vernieuwde afvalwetgeving uit de markt prijst, en Tropical Bottling Company die door de ‘sugar tax’ wordt getroffen.
Met vernieuwde wetgeving wil de regering het afvalbeheer verbeteren én het noodlijdende overheidsbedrijf Serlimar helpen. De regering moet elk jaar miljoenen in Serlimar pompen maar wil daarvan af door ook een afvalheffing voor burgers, bedrijven en toeristen in te voeren. Maar vuilnisbedrijven als Ecotech/Ecogas zijn boos omdat Serlimar voor die extra heffingsinkomsten voor 7,50 florin per maand afval (in plaats van 25 nu) kan gaan ophalen. En daarmee dus privébedrijven de markt uit prijst.
,,Het parlement is nog onze enige kans, want met de regering praten geeft geen resultaat. Juist het tegenovergestelde, want onze bedrijven worden elke dag aangevallen door de bestuurders”, zegt Julio Wever, woordvoerder van de actievoerders, tegen Caribisch Netwerk.
De sugar tax is een accijns op water waaraan suiker is toegevoegd. De belasting treft vooral Tropical Bottling Company, die frisdranken produceert en verkoopt. Het bedrijf is er niet tegen maar vindt de maatregel ‘discriminerend’ omdat andere suikerproducten niet worden belast. En ook sommige drankjes mét suiker zoals chocomel en yoghurtdrankjes niet.
De regering zegt nu ineens dat de invoering nog niet zeker is. Maar de belasting zou eigenlijk al in juli ingaan en omdat dit niet gebeurde, is er een gat van 16,7 miljoen gulden in de begroting. Financieel toezichtsorgaan CAft wees daar onlangs nog op.
Hoeveel banen precies op het spel staan, heeft Metacorp niet bekendgemaakt. In een interne memo aan de werknemers afgelopen maandag zegt de eigenaar, familie De Veer, dat ‘mogelijk de drie bedrijven dicht gaan’ als de regeringsplannen doorgaan. Vrijdag op straat zegt werknemer Cecil Tromp dat hen intern is verteld dat 160 tot 200 banen op het spel staan: ,,Wij betalen belasting hè, dus de regering verliest uiteindelijk toch zelf weer geld. Dit allemaal is niet nodig zo.”
Vrijdag gingen ook de leraren de straat op. Vooral omdat ze vinden dat Onderwijsminister Rudy Lampe weigert naar de kritiek op zijn beleid te luisteren. Iets dat de minister ook deze week weer heeft ontkend.
De groep, enkele tientallen leerkrachten, boden de regering en parlement weer een petitie aan, waarin ze opnieuw het aftreden van de minister eisen. Lampe probeerde deze zelf in ontvangst te nemen. Maar de actievoerders reageerden zo boos dat uiteindelijk de Arubaanse premier naar buiten kwam voor ontvangst.
Woensdag en donderdag staakte douanepersoneel na een maandenlang salarisconflict met de overheid, dat ook in de media wordt uitgespeeld. De minister van Economische Zaken zegt dat de overheid geen geld heeft om aan alle salariseisen die tijdens de vorige regering zijn goedgekeurd, tegemoet te komen. De rechter heeft inmiddels in een kort geding verdere acties verboden door een afkoelingsperiode van een maand in te stellen om de partijen weer aan tafel te krijgen.
Donderdag ging ook een groep werknemers van Serlimar de straat op en blokkeerde de straten bij het regeringscentrum met hun vuilniswagens. Zij dienden een petitie in bij minister Oduber over hun onvrede over de toekomst van het overheidsbedrijf.
Tot slot hielden rechercheurs van de politie een stiptheidsactie omdat ze sinds de gedwongen verhuizing uit een afgekeurd kantoor geen vaste werkplek meer hebben. Inmiddels heeft de minister hen snel een nieuwe werkplek beloofd.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.