Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Als we willen slagen, moet het nieuwe tijdperk van ontwikkeling van P’ariba di Brug leiden tot een nieuw model voor duurzame ontwikkeling. En we zullen weten dat we het goed hebben gedaan, als we nooit een andere schoolpoort vinden gesloten op een normale schooldag.”
Zo eindigde de voordracht van de gouverneur van Aruba, Alfonso Boekhoudt, ter gelegenheid van de Economic Summit , georganiseerd door de San Nicolas Business Association. Hij begon met een persoonlijke constatering: ,,Na aangesteld te zijn als gouverneur van Aruba, keerde ik terug naar mijn geboorteland en wilde mijn oude basisschool hier in San Nicolas bezoeken. Tot mijn verbazing vond ik dat de poorten op een normale schooldag gesloten waren. Later hoorde ik dat er door de verandering in de demografie van San Nicolas niet genoeg kinderen waren om de deuren open te houden.”
De verandering in de demografie van de ‘Sunrise City’ wordt volgens de gouverneur veroorzaakt door het gebrek aan economische activiteiten door de jaren heen, met de sluiting van de raffinaderij als belangrijkste katalysator. ,,Het gebrek aan economische activiteiten in San Nicolas is echter deels een keuze. In 2015 voorzag Tito Bolivar de creatie van straatkunst om San Nicolas nieuw leven in te blazen. Nu, slechts vier jaar later, zijn de muurschilderingen van de kunst uitgegroeid tot een ‘must-see’ attractie in Aruba.” Hij bracht naar voren dat de fouten uit het verleden niet herhaald mogen worden.
Volgens het World Economic Forum is de sleutel om na te denken over zes soorten kapitaalgoederen. Boekhoudt : ,,Twee daarvan staan al jaren op onze agenda: bevordering van bedrijfskapitaal en infrastructuur. Als we ons richten op P’ariba di Brug, moeten we echter investeren in de andere vier kapitaalgoederen, we moeten menselijk kapitaal ontwikkelen door opleiding, vaardigheden en gezondheid van het personeel te bevorderen en intellectueel kapitaal, door de wetenschappelijke en technologische basiskennis van onze samenleving te verbeteren. Ook het natuurlijk kapitaal heeft aandacht nodig, door de ecosystemen te beschermen en te herstellen die onze kleine eilandstaat ondersteunen. Als vierde sociaal kapitaal, door het gemeenschappelijke vertrouwen te koesteren dat efficiënte investeringen mogelijk maakt.”
Deze zes vormen van kapitaal werken volgens de gouverneur complementair. ,,Bedrijfsinvesteringen zonder infrastructuur en menselijk kapitaal kunnen niet winstgevend zijn. Private investeringen kunnen ook niet werken als sociaal kapitaal (vertrouwen) is uitgeput. Zonder natuurlijk kapitaal (inclusief een veilig klimaat, beschikbaar water en bescherming tegen kusterosie) gaan de andere soorten kapitaal gemakkelijk verloren. En zonder universele toegang tot publieke investeringen in menselijk kapitaal, zal onze samenleving bezwijken door extreme ongelijkheden van inkomen en rijkdom. Vroeger was investeren een veel eenvoudiger zaak. Tegenwoordig moeten we veel beter begrijpen hoe we de perfecte mix van de zes vormen van kapitaal kunnen vinden.”