Van onze correspondent
Oranjestad - De agent die de nekklem toepaste tijdens de aanhouding van Mitch Henriquez is in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Zijn collega werd vrijgesproken.
De verbijstering bij de nabestaanden van de Arubaan is groot over de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Het Hof noemde de nekklem een ‘onmisbare schakel’ in de keten van gebeurtenissen die leidde tot de dood van Henriquez in de zomer van 2015. Ook oordeelt het Hof dat het causaal verband tussen de krachtig aangezette nekklem en de dood van Henriquez is aangetoond: ,,De verwondingen die het slachtoffer had, kunnen niet op een andere manier zijn veroorzaakt. Dit handelen is verwijtbaar en buitenproportioneel.”
Moeder Maria Henriquez reageerde geëmotioneerd en aangeslagen op de uitspraak. „De straf van God komt nog wel voor de agenten.” Advocaat Richard Korver vindt het vreemd dat het Hof de handelingen van de agenten apart van elkaar beoordeelt, maar tegelijkertijd concludeert hij dat al het geweld in samenhang heeft geleid tot de dood van Henriquez. Korver vindt het ‘ontluisterend’ dat het Hof oordeelt dat er geen enkele reden was voor de agenten om de roerloze Henriquez in een busje af te voeren naar het politiebureau, in plaats van een ambulance te waarschuwen. ,,Volgens het Hof was er geen sprake van de dreigende situatie waarover de agenten spraken. Ik hoop dat het Openbaar Ministerie op grond hiervan alsnog besluit alle agenten te vervolgen die betrokken waren bij de aanhouding en het achterwege laten van hulp.”
Het Hof vindt de disciplinaire straf die de agenten van de korpsleiding kregen genoeg, en wees het gevraagde beroepsverbod niet toe.
Neef Alexander Dijkhof vindt het ‘te gek voor woorden’ dat de baan van twee agenten zwaarder weegt dan een mensenleven. ,,Deze uitspraak is een verkeerd signaal aan de samenleving. Je kunt dus geen grap meer maken tegen agenten, want dat kan je dood betekenen. Op deze manier verliezen burgers ieder respect voor de politie.”
Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op cassatie.