Van onze correspondent
Oranjestad - Omwonenden van de hoofdingang van Parke Nacional Arikok te San Fuego hebben vrijdag geprotesteerd tegen de overlast door all-terrain vehicles (ATV’s). Stof, herrie en uitlaatgassen noodzaken mensen die langs zandwegen wonen om hun ramen en deuren gesloten te houden.

aruatvBegin dit jaar werd de parkingang bij Shete gesloten. Het park gaf daarvoor als reden dat de kwetsbare natuur door de vele recreatievoertuigen schade opliep. De groepen toeristen die met allerlei ATV’s een rondrit maken, moeten nu door de hoofdingang het park in.
Uit onderzoek door studenten van de Universidad di Aruba (UA) en University College Utrecht (UCU) blijkt dat er gemiddeld 500 tot 700 ATV’s het park ingaan. Omdat ze ook weer vertrekken, betekent dit 1.000 tot 1.400 passerende voertuigen voor omwonenden. Student Mire Stevens beschrijft in de ‘Student Research Change Collected Papers 2019’, de effecten van deze activiteiten. Op grond daarvan werkt Directie Natuur en Milieu aan een advies aan de regering.
Volgens Stevens veroorzaakt het off-road toerisme en het rijden over zandwegen veel erosie. Daarnaast verhardt de grond op plaatsen waar veel voertuigen passeren. ,,In combinatie met de harde wind wordt de bodem rotsachtig en dat beïnvloedt de vegetatie op een negatieve manier.” De planten langs veelgebruikte routes gaan dood door al het stof dat erop neerdaalt.
De studie besteedt ook aandacht aan de luchtvervuiling door de uitlaatgassen en de bodemvervuiling door lekkende olie. ,,Uitlaatgassen en stof zijn ook nadelig voor de gezondheid van omwonenden”, aldus de studie.
De buurtbewoners zijn boos over de overlast. Jan Harsveld vindt het bizar dat deze voertuigen, die niet bedoeld zijn voor de openbare weg, op Aruba vrij spel hebben. ,,Ze maken veel meer lawaai dan auto’s. Belachelijk dat de overheid daar toestemming voor geeft. Nergens in de wereld mogen die dingen op straat rijden, maar op Aruba wel.” Hij maakt zich ook bezorgd over het effect op de natuur in en rond het nationaal park. ,,De herrie schrikt vogels af. We zien nauwelijks meer prikichi’s, nota bene onze nationale vogel. De overheid vindt het blijkbaar niet nodig om die te beschermen.”
Het ligt voor de hand om de zandwegen in en om het park te verharden, waardoor in elk geval de stofoverlast sterk zou verminderen. Asfalteren mag echter niet, omdat het gebied rond Parke Arikok bestempeld is tot groengebied.
De buurtbewoners wijzen ook op de grote hoeveelheid ongelukken die met de ATV’s gebeuren. Rangers van Parke Arikok bevestigen dat ze vrijwel dagelijks hulp moeten bieden aan toeristen die hun voertuig onvoldoende onder controle hadden. De omwonenden hebben tijdens hun bijeenkomst besloten niet te stoppen met vragen om aandacht voor de problematiek rond de ATV’s. Ze overwegen om eind deze week wegen af te sluiten, om de overheid te dwingen hun klachten serieus te nemen. Een deel van de oplossing ligt volgens hen in betere regulering, door bijvoorbeeld zandwegen verboden voor ATV’s te verklaren en een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur in te stellen op de wegen rond het park.
Om de overlast verder te beperken, stellen ze voor dat ATV’s alleen in groepen op de openbare weg zouden mogen rijden op vastgestelde tijden. Nu zijn er nog veel individuele rijders.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.