Van onze correspondent
Oranjestad - Nadat Venezuela vrijdagmorgen de grens met Aruba weer opende, heeft de regering van het eiland vrijdagavond besloten dat zij op haar beurt de grens met Venezuela dichthoudt en wel voor de duur van een maand.
In de officiële bekendmaking worden openbare orde en veiligheid en het algemeen belang als argumenten daarvoor genoemd.
,,Ons buurland bevindt zich in een crisis van ongekende omvang. Openstellen van de grenzen zou kunnen leiden tot vergroting van de migrantenstroom, wat gevolgen kan hebben voor de openbare orde en veiligheid. In het algemeen belang is besloten dat Aruba de grenzen met Venezuela sluit voor de duur van een maand.”
Minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) vertelde dat ze verrast was door de bekendmaking van de Venezolaanse regering om de grens met Aruba te openen. ,,We hebben de berichtgeving met verbazing gevolgd. Raar dat we dit via een televisie-uitzending moesten horen.” De regering heeft overleg gepleegd met de Koninkrijksambassade in Caracas, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en met de relevante partners op Aruba. ,,Toen we laat in de middag officieel bericht kregen van de Venezolaanse beslissing, hebben we direct een besluit genomen.”
De minister van Economische Zaken, Xiomara Ruiz-Maduro (MEP), liet al eerder weten dat de grenssluiting dit keer minder gevolgen heeft gehad voor de Arubaanse economie dan in 2018. Bij de eerste grenssluiting kwam Aruba vooral zonder fruit en groente te zitten. Bij de tweede sluiting blijkt dat niet zo’n probleem te zijn geweest, omdat deze producten uit andere landen worden ingevoerd.
Arubaanse parlementariërs hebben vorige maand aan de bel getrokken bij Nederland. Het moederland zou onvoldoende doen om het eiland te helpen met de stroom Venezolanen die binnenkomen. De migrantenstroom heeft volgens de politici nadelige gevolgen voor de samenleving. Er wordt veel meer zwart gewerkt en de criminaliteit neemt toe.
Volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties en de internationale migratieorganisatie IOM zijn er momenteel 16.000 Venezolanen op Aruba, op een bevolking van bijna 112.000. Negen jaar geleden waren er 3.229 Venezolanen (Censo 2010). De grootste migrantengroep kwam toen nog uit Colombia (9.273).
Sinds 2014 is er een scherp stijgende lijn in de migratie vanuit Venezuela. Vijf jaar geleden was twintig procent van alle legale migranten op Aruba Venezolaans. Volgens de laatste cijfers (CBS Aruba) was dat percentage in 2018 gestegen naar 45 procent.