Van onze correspondent
Oranjestad - De regering heeft besloten de lijst basisproducten die vallen onder wettelijk vastgestelde maximumprijzen te wijzigen. Wanneer de wijziging van kracht wordt, is nog niet bekend.

F18 ARU BasisproductenHet idee om de basisproducten, ook basismand genoemd, aan te passen, werd al in 2009 bediscussieerd, maar de uitkomst werd nooit uitgevoerd. In 2011 kwamen experts weer bij elkaar en adviseerden de uitbreiding, maar de definitieve beslissing werd nooit genomen. In 2018 kwamen de Directie Economische Zaken, Directie Volksgezondheid, Directie Sociale Zaken, Kamer van Koophandel en Groothandel bijeen en stelden de regering voor om de inhoud van de basismand uit te breiden.
Momenteel bevat de basismand elf producten; suiker, babyvoeding, koffie, maismeel, verpakte of ingeblikte margarine, vloeibare koffiemelk, verpakte of ingeblikte boter, bruine en witte rijst, bakoliën: olijfolie, zonnebloemolie, canola of maisolie, zwarte thee en groene thee. De uitgebreide basismand bevat Quacker havermout, pasta, spaghetti, volkoren witte bloem, droge rode bonen, droge zwarte bonen, droge limabonen, ingeblikte tonijn (in water, brokken, in vlokken en geraspt), ingeblikte sardines (in water), ingeblikte zalm (in water), vloeibare melk (tetrapack of fles), bevroren broccoli, bevroren spinazie en bevroren gemengde groenten. Verse groenten kunnen niet worden opgenomen in de lijst, omdat ze snel vergaan, waardoor het bijna onmogelijk wordt om de prijs te controleren. Om gezondheidsredenen zijn suiker, boter en margarine uit de basismand verwijderd.
De overheid moet het Landsbesluit invoervergunningen goederen aanpassen om de toegevoegde producten in de basismand te kunnen opnemen. De 22 productcategorieën omvatten 1.200 producten met een gereguleerde prijs onder toezicht van de overheid. Zodra de autoriteiten klaar zijn met alle benodigde wijzigingen, wordt een officiële aankondiging gedaan met de introductiedatum voor de nieuwe basismand.
Minister van Economische Zaken Xiomara Ruiz-Maduro benadrukte dat de Price Check App een handig hulpmiddel is waarmee consumenten alle informatie over de prijzen van de gereguleerde producten kunnen vinden. Daarnaast is er het ‘winkelmandje’ dat wekelijks wordt gepubliceerd, met prijzen van 25 niet-gereguleerde producten in tien willekeurige supermarkten. De informatie is ook beschikbaar op de Facebookpagina van de Directie Economische Zaken. Consumenten kunnen zo prijzen vergelijken en winkelen waar dit het voordeligst is.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.