Van onze correspondent
Oranjestad - Vanaf 1 januari is het gebruik van wegwerpplastic op Aruba verboden. Hiermee verstevigt One Happy Island de koppositie binnen de Cariben op het gebied van milieubewustzijn.

arubaIn 2017 kondigde de Arubaanse regering een totaalverbod op het gebruik van plastic tassen aan. Hierdoor nam de hoeveelheid afval die in de zee en op het strand eindigt, dramatisch af. De impact van deze maatregel leidt nu tot een verbod op het gebruik van alledaags wegwerpplastic zoals plastic bekers, rietjes, piepschuimdozen en wegwerpkoelers. Het besluit gaat in 2019 in, echter met een transitieperiode van een jaar, waarna in 2020 een totaalverbod van kracht gaat.
Het blijft niet bij een verbod op wegwerpplastic. Het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur & Milieu neemt een verregaande, revolutionaire maatregel en verbiedt, met eveneens een transitieperiode van een jaar, per 2020 het gebruik van zonnebrandcrèmes die oxybenzone, een chemisch/synthetisch uv-filter, bevatten. Wereldwijd verblijft koraalrif wanneer het water te warm is; en wanneer het met oxybenzone in aanraking komt kan het rif, als gevolg van het zeer warme water, zichzelf niet beschermen en vernieuwen. Dit geldt ook voor het koraalrif rond de kust van Aruba.
Volgens de Coral Restoration Foundation zijn ‘koraalriffen de regenwouden van de zee en zijn deze onlosmakelijk verbonden met het leven op aarde’. ,,Het koraalrif ondersteunt 25 procent van het zeeleven, beschermt gehele kustlijnen en voedt de mens, naast dat het ook voor een spectaculaire natuurlijke speeltuin zorgt waar economieën wereldwijd de vruchten van plukken. Koraalriffen behoren echter op dit moment tot de meest bedreigde ecosystemen ter wereld.”
Bij lokale winkels kan men zonnebrandcrème kopen die geen oxybenzone bevat en dus geen gevaar vormt voor het koraalrif.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.