Van onze correspondent
Oranjestad - Twaalf interessante sprekers, uiteenlopende innovatieve ideeën, swingende muziek, livestreaming en ‘viewing parties’ in verschillende landen. De ruim vijfhonderd aanwezigen in Cas di Cultura waren woensdagavond getuige van de eerste editie van TEDxAruba.
Bij de opening van het evenement zette minister-president Mike Eman al meteen de toon. Op verzoek van moderator Jim Stolze, TED-ambassadeur en medeorganisator van TEDxAruba, vertelde de premier over zijn optreden vorig jaar als slotspreker bij TEDxBinnenhof. Niet bepaald ter geruststelling van de nagelbijtende sprekers achter de coulissen, gaf Eman aan dat dat optreden de moeilijkste speech was geweest die hij ooit had gehouden. ,,Mensen komen naar TED om geïnspireerd te worden door elk van de verhalen, niet voor het evenement als geheel, waar je dan een stukje van bent.”
Daarna werd het programma in een voortvarend tempo over het voetlicht gebracht. Glenn Thodé, rector van de Universiteit van Aruba brak een lans voor vernieuwing van het onderwijs, waarvoor de leerbehoefte van de volgende generaties als uitgangspunt dient. Thodé vergeleek de klassieke benadering met een schatkist, waarin universiteiten kennis verzamelen. ,,Het delen van die kennis gaat nu nog via fysieke boeken en bibliotheken. In de digitale wereld van vandaag moet dat heel anders kunnen.”
Koert van Mensvoort pleitte voor een nieuwe munteenheid, de ‘eco currency’. Die zou gebruikt moeten worden om de waarde die natuur en milieu hebben voor mens en maatschappij te concretiseren. Via een wisselkoerssysteem met het al bestaande geld, kunnen natuur en milieu ingebouwd worden in het economische verkeer. ,,Dan is Aruba opeens een heel rijk eiland, met al het natuurschoon”, aldus Van Mensvoort.
Vervolgens sprak Varelie Croes over de digitale output van de input, Vanessa Benlolo over de onbegrensde mogelijkheden en invloed van livestreaming en Roel van Rijsewijk over het slaan van een brug naar de toekomst met behulp van technologie. Nasa-ingenieur Edward Cheung sloot de eerste helft van het programma af met een oproep aan de wereld om haast te maken met milieumaatregelen, omdat de feiten laten zien dat er niet veel tijd meer is om de aarde te redden.
De tweede helft van het programma werd afgetrapt door de commandant van de marinierskazerne, Jan ten Hove. Hij sprak over het belang van teamwork om een visie te realiseren. Arnaud Collery benadrukte de waarde van happiness op de werkvloer, terwijl Rachel Brathen aangaf hoe ze haar yoga-lifestyle combineert met social media.
Architect Rafy Kock heeft een passie voor de interactie tussen mensen en hun woonomgeving. Hij is ervan overtuigd dat uitgekiende stedenbouwkundige ontwerpen bijdragen aan het geluksgevoel van de mensen die er wonen en werken. Joseph Simcox hield zijn gehoor voor dat de mens slechts een fractie benut van de tienduizenden eetbare gewassen die er op aarde bestaan. Hij opende daarmee de deur voor een nieuwe visie op de voedselvoorziening.
Het swingende slot van de avond lag in handen van mystery guest Maite Hontelé. Deze trompettiste, geboren in Nederland maar Colombiaanse van aard, combineert in haar muziek de Europese tradities met de warmte van Latijns-America. Met deze uitsmijter werd een avond vol innovatieve ideeën op een perfecte manier besloten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.