Van onze correspondent
Oranjestad - De protestactie van leerlingen van Colegio Arubano tegen nieuwe regels waar ze het niet mee eens waren, blijkt te zijn gebaseerd op informatie die via de sociale media is verspreid, maar niet op waarheid berust. Rector Hans Timmermans betreurt de gang van zaken en hoopt dat de leerlingen voortaan kritischer zijn.
Dinsdag kwamen veel leerlingen in het zwart gekleed naar school en hielden een korte demonstratie. Ze wilden daarmee hun ongenoegen laten merken over het verbod om op het schoolterrein, buiten de klaslokalen, zich in het Papiaments te mogen uiten. Ook waren ze het niet eens met het stopzetten van de buitenlandse studiereizen. Een ander punt waar de leerlingen commentaar op hadden, was het uitschakelen van de muziekinstallatie, die maandag keiharde muziek over het schoolterrein liet klinken.
,,De muziek was gewoon veel te hard. Veel leerlingen en docenten klaagden erover en daarom hebben we de installatie uitgezet. Ik ken geen enkele school waar de hele dag door harde muziek wordt gespeeld”, aldus rector Timmermans. Over het verbod op het spreken van Papiamento en het stopzetten van de reizen naar het buitenland is hij heel kort: ,,Geen woord van waar.”
Het muziekincident heeft geleid tot het ontslag van wiskundedocent Alfredo Capello. Die besloot accuut zijn contract met de school te verbreken. ,,Ik vind het juist positief dat de leerlingen samen naar muziek luisteren, in plaats van elk met een koptelefoon op in hun eigen wereldje te vertoeven.” Voor Capello was dit de bekende druppel die de emmer deed overlopen. ,,De rector vindt het niet nodig om overleg te plegen met mensen die hier al heel lang rondlopen en precies weten wat er onder de leerlingen speelt. Alles moet anders, maar naar mijn mening is dat geen verbetering.” Capello heeft 35 jaar les gegeven op Colegio Arubano. Hij is al jaren met pensioen, maar gaf tot voor kort nog tien uur in de week les. Ook zette hij zich tien jaar lang in voor het organiseren van de buitenlandse reizen van de leerlingen van vwo-5. Ook dat moet anders volgens Timmermans. ,,Het is niet goed dat docenten geld van de leerlingen mee naar huis nemen. Alles moet via de bank gaan. Dat is transparant en controleerbaar”.
Timmermans bevestigt dat er een nieuwe regel is geïntroduceerd, die verbiedt dat leerlingen hun mobiele telefoon op school opladen. ,,De school heeft het financieel erg moeilijk en dus kunnen we de kosten van de elektriciteit voor het opladen van de telefoons van onze 1.500 leerlingen missen als kiespijn.”
De rector is in gesprek met de leerlingen die de demonstratie hebben georganiseerd om de ter ziele gegane leerlingenraad weer nieuw leven in te blazen. ,,Het is beter om in goed overleg problemen te bespreken, dan zonder correcte informatie actie te ondernemen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.