Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry zijn gisteren aangekomen op Curaçao. Direct na de landing op luchthaven Hato volgde er een ochtend vullend programma, waarin niet alleen de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MOU) centraal stond, maar ook een kranslegging en een bezoek aan de gouverneur van Curaçao.
Iets voor 9.00 uur werd het presidentieel bezoek formeel onthaald en feestelijk verwelkomd door minister-president Gilmar Pisas (MFK). Het is voor het eerst dat de Surinaamse president en zijn vrouw een officieel bezoek afleggen aan Curaçao. Een van de delegatieleden die met Santokhi is meegereisd, is Albert Ramdin, de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (Bibis).
Het tweedaagse bezoek staat in het teken van het verdiepen van de handelsrelaties tussen Suriname en Curaçao, het versterken van de banden tussen beide landen en het verkennen van nieuwe mogelijkheden die gunstig zijn voor zowel Suriname als Curaçao.
De nadruk ligt op samenwerking op het gebied van handel, investeringen en duurzame ontwikkeling. Er staan ook ontmoetingen gepland met de Surinaamse gemeenschap en lokale bedrijven.
Vanaf Hato gingen Santokhi en zijn gevolg rechtstreeks door naar begraafplaats Kolebra Bèrdè, waar er een krans gelegd werd bij het standbeeld van de Surinaamse vakbondsleider Louis Alfred Gerardus Doedel. Dit gebeurde in aanwezigheid van nabestaanden van Doedel.
Met deze kranslegging werd de bijdrage van Louis Doedel geëerd aan de strijd voor sociale rechtvaardigheid op zowel Curaçao als in Suriname. Doedel, geboren op 26 juli 1905 in Paramaribo, was een invloedrijke voorvechter voor de rechten van arbeiders en speelde een cruciale rol in de vakbondsbeweging in beide landen.
Vervolgens ging de presidentiële stoet door naar het Gouvernementspaleis, alwaar de Surinaamse president met zijn vrouw en minister Ramdin een bezoek bracht aan gouverneur Lucille George-Wout.
De laatste stop was gisteren bij het restaurant Amazia, nabij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Na een kort welkomstwoord van Pisas, die het belang van de bilaterale betrekkingen benadrukte, was het tijd voor de ondertekening van de raamwerkovereenkomst ‘Partial Scope Trade Agreement Curaçao - Suriname’. Dit werd gedaan door de Surinaamse minister Ramdin en de Curaçaose MEO-minister Charles Cooper (MFK).
Nadat er een toost was uitgebracht om dit heuglijke moment te vieren, volgden er nog twee korte boekpresentaties over de boeken ‘Faya lobi’ van Ange Jessurun en ‘Groene olie’ van Stijn Janssen. Beide auteurs vertelden iets over hun boek en benadrukten de relevantie ervan voor Suriname en de regio en presenteerden deze aan Santokhi.
Vandaag is de tweede en tevens laatste dag van het officiële bezoek van Santokhi aan Curaçao. Op het programma staan een bezoek aan de Raad van Ministers (RvM) en een bezoek aan het Parlement.