Verzoek van faillissement Stichting Curom mist vordering

Van een onze verslaggevers
Willemstad - Omdat niet is komen vast te staan dat twee voormalige werknemers van radiozender Curom een vordering op Stichting Curom hebben, is volgens de rechter niet duidelijk geworden dat de stichting jegens hen verkeert in een toestand van te hebben opgehouden te betalen, zodat het verzoek om faillietverklaring is afgewezen.

F03 CuromZo leest het Antilliaans Dagblad in een recent vonnis. Cesar Palacios en David Ariza, bekende radiopresentatoren die vele jaren te horen waren bij Curom/Z-86, hebben Stichting Curom en de vennootschap Curom nv voor het Gerecht gesleept en het faillissement van beide verzocht. Niet te verwarren met Curom Broadcasting nv, waar de bekende radiomaker Orlando Cuales directeur van was, die op 8 maart 2024 op eigen verzoek failliet is verklaard.

Ter terechtzitting hebben de radiomannen desgevraagd te kennen gegeven dat zij geen vordering op Curom nv hebben. Tijdens de behandeling ging het dan ook vooral om hun faillissementsverzoek van de stichting, waarvan zij zeggen dat ze officieel in dienst waren van de stichting.

Aan het verzoek tot faillissement van Stichting Curom legden zij ten grondslag dat zij als werknemer in dienst waren ervan en dat de salarisbetalingen zijn uitgebleven sinds juli 2023. Volgens Palacios en Ariza laat de stichting meerdere schulden onbetaald en verkeert zij daarom in een toestand van te hebben opgehouden te betalen.

Op 26 juli is een mondelinge behandeling gehouden waarbij de twee ex-werknemers, bijgestaan door Nedra Evertsz, occuperend voor advocaat Knoppel, zijn verschenen. Namens Curom zijn verschenen voorzitter Joan Hasselmeyer en secretaris/penningmeester Philip Rademaker en hun gemachtigden Michael Bonapart en Suellen Gonzales. Stichting Curom is tevens directeur-bestuurder van Curom nv.

Het Gerecht legt uit dat op grond van het Faillissementsbesluit 1931 de faillietverklaring wordt uitgesproken indien summierlijk blijkt van het bestaan van feiten en omstandigheden die aantonen dat de schuldenaar in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen. ,,Het doel van een faillissement is het verwezenlijken van een gemeenschappelijk verhaal op het gehele vermogen van de schuldenaar ten behoeve van zijn gezamenlijke schuldeisers. Daaruit wordt afgeleid dat er steeds sprake moet zijn van meerdere schuldeisers (pluraliteit) doch impliciet wordt daarmee ook aangegeven dat er (enig) vermogen moet zijn of komen ter verdeling.”

De eerste vraag waarover partijen twisten is of er überhaupt wel een dienstbetrekking bestaat tussen Palacios en Ariza en de stichting en of zij uit hoofde daarvan een vordering op de stichting hebben inzake niet uitbetaald salaris.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.