RvC en minister starten sollicitatieprocedure

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Integrated Utility Holding (IUH), oftewel Aqualectra, heeft ervoor gekozen om te gaan voor een driekoppige directie. Dat blijkt uit een recent advies van de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO). Naast de huidige financieel directeur (cfo), Neysa Isenia, moeten er ook een Chief Executive Officer (ceo) en een Chief Technical Officer (cto) zijn. In de motivatie voor deze keuze wordt uitgelegd: ,,Zoals u weet omvat de structuur van IUH thans een driehoofdig bestuur zoals vastgesteld door de aandeelhouder, waarvan de functie van cfo vervuld is en de functies van ceo en cto vacant zijn. Naar aanleiding van een analyse die op verzoek van de Raad van Commissarissen (RvC) van IUH is uitgevoerd door Ernst & Young, getiteld ‘Aqualectra C-Level Structure’, blijkt dat er alle reden is om de huidige structuur te handhaven.”

F05Driekoppig IUH 1Er wordt nader uitgelegd dat Aqualectra in een dynamische, steeds veranderende omgeving functioneert. ,,Een belangrijk voorbeeld van deze uitdagingen komt in de vorm van terugkerende storingen - een probleem dat onmiddellijke aandacht en toewijding van de top van de organisatie vereist”, aldus de toelichting. Het nutsbedrijf werkt aan de verbetering van haar product en dienstverlening, maar dit vraagt volgens de RvC om een directiestructuur ‘met focus waarin door competente en stevige aansturing daadkrachtige besluiten worden genomen die in lijn liggen met de ambities van het bedrijf voor de toekomst’.

De huidige C-level structuur, met drie directeuren, die sinds 2018 door de RvC en IUH-aandeelhouders is ingesteld is tot de dag van vandaag formeel van kracht. ,,Echter deze structuur is nooit volledig geïmplementeerd”, zo wordt eraan toegevoegd. En verder wordt nog eens uitgelegd: ,,Sinds het vertrek van de ceo in juni 2023 heeft de cfo als enige de verantwoordelijkheid voor het leiderschap van IUH. Tegelijkertijd optredend als ceo in een interim-functie, het beheren van de fiscale richting van het bedrijf en tegelijkertijd het aansturen van het algemene bedrijf en strategische activiteiten. Dus hoewel IUH op verschillende punten in haar bedrijf officieel een structuur van drie hoofden op C-niveau heeft aangenomen heeft het effectief gewerkt met een eenpersoons C-suite, beïnvloed door een verscheidenheid aan omstandigheden. Een onaannemelijke en onwenselijke situatie, mede gelet op vorenstaande uitdagingen waarvoor het bedrijf staat. Deze sense of urgency heeft ertoe geleid dat de nieuwe RvC, aangemoedigd door de aandeelhouder, gekozen heeft om per omgaand de werving- en selectieprocedure te starten.” Dit wordt uitgevoerd door Van Loon Recruitment.

Zodoende zijn de profielschetsen en de procedurebeschrijving aan SBTNO aangeboden. Daar kan het adviesorgaan mee akkoord gaan maar plaatst wel enkele kanttekeningen. Zo wordt er een verschil gemaakt tussen ceo en cto waar het gaat om de ervaringseis. Die is respectievelijk tien en zeven jaar. SBTNO hierover: ,,Gelet op onder andere het vermogen, de omvang en in het bijzonder de technische complexiteit van Aqualectra zou gesteld kunnen worden dat de vereiste voor de statutaire bestuursfunctie van de cto op vergelijkbaar niveau behoort te zijn als die van de ceo.”

Verder wordt over de functies geschreven dat ervaring nodig is in een ‘leiderschapsrol’ waarvan een aantal jaar in een ‘complexe operationele/productie-omgeving’. Dat vindt SBTNO onduidelijke termen. ,,Het is niet duidelijk wat bedoeld wordt met een leiderschapsrol, deze omschrijving is niet concreet genoeg. Ook de term een aantal jaar ervaring in een complexe operationele/productie-omgeving acht de adviseur niet voldoende concreet.”

F05Driekoppig IUH 2Tot slot vindt het adviesorgaan het nog belangrijk om te melden dat in het kader van de transparantie bij alle selectierondes en bij de briefselectie scoringsmatrixen moeten worden opgesteld. Ook wordt erop gewezen dat de selectiecommissie haar keuze van de meest geschikte kandidaat dient te onderbouwen. Hetgeen ook uit de scores dient te blijken. En tot slot zal de minister de voorgenomen benoeming van de gekozen kandidaat gemotiveerd moeten melden aan de adviseur. ,,Dat zal separaat van de motivering van de selectiecommissie moeten geschieden”, zo wordt benadrukt. En niet voor niets want de motivatie van de minister ontbreekt regelmatig.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.