Premier Schoof in gezamenlijk statement over Venezuela

Van onze redactie
Willemstad/Den Haag - Premier Dick Schoof heeft namens Nederland en daarmee ook namens de Caribische delen van het Koninkrijk een bijdrage geleverd aan een gezamenlijk statement met Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Polen en Portugal over de situatie in Venezuela, buurland van de ABC-eilanden.

SchoofDe landen uiten hun ’grote bezorgdheid’ na de presidentsverkiezingen van vorige week zondag. ,,De wil en de rechten van het Venezolaanse volk moeten gerespecteerd worden. Nederland veroordeelt geweld en bedreigingen tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden stevig”, schrijft de Nederlandse minister-president van het PVV/VVD/NSC/BBB-kabinet. De premier is tevens de voorzitter van de Rijksministerraad.
Sinds die verkiezingen, waarbij zittend president Nicolás Maduro de overwinning claimde, is het onrustig en zijn er rellen uitgebroken in Venezuela. De zege van Maduro zou namelijk niet rechtmatig zijn. De oppositie claimt op haar beurt ook de overwinning en spreekt van stemfraude in het voordeel van Maduro.
Bij de rellen treedt het leger hard op tegen de Venezolaanse bevolking. ,,Wij roepen de Venezolaanse autoriteiten op om alle tellijsten onmiddellijk vrij te geven om de volledige transparantie en integriteit van het verkiezingsproces te garanderen”, aldus het zevental landen in hun verklaring.

Landen ondersteunen roep om democratie en vrede....

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.