Pisas wil eerst analyses Regulatory Authority Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Jazeker heeft het onze aandacht”, antwoordt premier Gilmar Pisas (MFK) vanuit Grenada waar hij is in verband met Caricom, als deze krant hem vraagt of de impasse tussen overheids-nv’s Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK) in verband met levering van ongebruikte stroomcapaciteit een kwestie is van nationaal belang.

ImpasseTegelijkertijd waakt de regeringsleider ervoor te overhaast te werk te gaan. ,,We moeten geduld hebben”, zegt hij. ,,We moeten wachten op de uitkomst van de analyses van het voormalige BT&P, tegenwoordig RAC”, doelend op de Regulatory Authority Curaçao. ,,We moeten eerst weten wat de kosten zijn.”
Als de minister-president, politiek verantwoordelijk voor RdK, om commentaar wordt gevraagd inzake de patstelling tussen het nutsbedrijf en de overheidsvennootschap RdK die namens het Land eigenaar is van de Isla-raffinaderij, verwijst Pisas in eerste instantie naar RdK-bestuurder Patrick Newton.
De zienswijze van Newton is al uitvoerig aan bod gekomen in de publicatie gisteren. Bovendien realiseert Pisas zich dat Newton momenteel met vakantie is. ,,Er moet een oplossing komen”, aldus de minpres. Maar dát is nu juist waar het omgaat. Daarom heeft de directie van Aqualectra om de ‘interventie’ van de ministerraad gevraagd.
,,We hebben er als Raad van Ministers nog niet over vergaderd”, laat Pisas weten. Uit de ‘paper trail’ - de correspondentie - blijkt dat Aqualectra-bestuurder Neysa Isenia al op 22 juli voor het eerst het ‘urgente verzoek doet voor interventie’ met betrekking tot wat zij op dat moment noemde ‘knelpunten voor de energievoorziening voor 2024 en 2025’.
Nadat Newton namens RdK zijn zienswijze gaf, kwam er op 26 juli een tweede schrijven vanuit Aqualectra; nu met méér urgentie. Er wordt op gewezen dat het ‘aan ons’ is om te bevolking te beschermen en ‘als bestuurders’ de belangen van de overheidsentiteiten te behartigen, waaronder ook van Curoil.
Global Oil huurt sinds een jaar een deel van de raffinaderij voor de toekomstige productie van asfalt ten behoeve van de Amerikaanse markt. De gasturbines horen daar bij. Global gebruikt deze niet; deze fungeren hooguit als back-up en zullen bij hoge uitzondering worden ingezet.
Aqualectra ziet een enorme vraagtoename en heeft in afwachting van het nieuwe windmolenpark en een nieuwe dieselcentrale in de warme en windstille maanden behoefte aan circa 15 megawatt (MW) extra; vermoedelijk gemiddeld circa vier uur per dag. De ongebruikte gasturbines van RdK zijn daarvoor ideaal, maar Global wil in de ogen van Aqualectra de hoofdprijs. ,,Volstrekt onredelijk”, meent de directie, vooral omdat Aqualectra naar eigen zeggen in de voorbije tijd 34 miljoen heeft besteed aan het behoud van de raffinaderij en het Isla-personeel.
Dit laatste wordt bestreden door RdK-topman Newton. Maar vooral vindt hij wat Global vraagt wel oké. Hij adviseert de regering-Pisas voor het verdere vervolg dat Aqualectra en Global samen met de regulator de uitwerking oppakken en afronden. Newton ziet daarbij voor zijn RdK geen verdere rol dan behalve om beide partijen ondersteuning te bieden.
Hij wijst erop dat de levering van stroom aan de samenleving van Curaçao een statutaire en primaire verantwoordelijkheid is van Aqualectra, ‘waarvoor Aqualectra bij wet het alleenrecht (en -plicht) heeft’. Vanaf 10 juli 2023 beschikt RdK niet meer over de gasturbines; die zijn in het contract overgegaan aan Global Oil.
Newton kiest voor een ‘ongestoorde voortgang van het door Global ingezette proces’, wat ‘van eminent belang is voor is voor de continuïteit van RdK’s raffinaderij’ en voor de economie en werkgelegenheid op het eiland.

Aqualectra en Global ‘vastgelopen’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.