Benaderd door vijf voetbalclubs
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gilbert Martina is kandidaat voor de functie van voorzitter van Federashon Futbòl Kòrsou (FFK). Hij is door de besturen van vijf voetbalorganisaties benaderd en voorgedragen. Ze vinden hem dé geschikte persoon om rust en vrede in de bond en het Curaçaose voetbal terug te brengen.

FFK2Martina heeft zijn kandidaatstelling aan het Antilliaans Dagblad bevestigd. ,,Nadat ik door de voetbalclubs ben benaderd, heb ik me inderdaad kandidaat gesteld voor de functie van FFK-voorzitter.”
De algemeen directeur van het Curaçao Medical Center (CMC) heeft echter niet meteen zijn ja-woord gegeven. ,,Ik heb de uitdaging aangenomen pas na overleg met mijn echtgenote en de raad van commissarissen (RvC) van het CMC. Ook heb ik enkele vertrouwenspersonen geraadpleegd en uiteindelijk besloten om mezelf kandidaat te stellen.”
Martina is geen onbekende in de lokale voetbalwereld. Hij is sportminnend en al jaren actief achter de voetbalschermen. Hij is nauw betrokken bij de stichting Blue Wave Curaçao van FFK en sinds kort gekozen als bestuursvoorzitter hiervan. De voetbalclubs die hem hebben benaderd, hadden een duidelijk verzoek: ,,Breng rust en vrede terug in de FFK en het Curaçaose voetbal.”
De CMC-directeur is door de volgende voetbalbesturen benaderd en voorgedragen als kandidaat voor de functie van FFK-voorzitter: Sport Unie Brion Trappers (Subt), Union Deportivo Bándabou (Undeba), Vriendschap Eendracht Sterken Tegen Alles (Vesta), Hubentut Fortuna en Union Deportivo Tera Kòrá.
De verkiezing van een nieuw FFK-bestuur staat gepland op 27 juli aanstaande. Dit is tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) afgelopen 25 juni besloten. De voordracht van Martina en van de andere kandidaten was in kannen en kruiken, totdat aan hen en de aangesloten voetbalorganisaties door de Verkiezingscommissie werd meegedeeld dat zes van de zeven kandidaten niet in aanmerking komen voor het bekleden van een bestuursfunctie of de screening niet hebben doorstaan.
Onder die groep bevindt zich ook Martina: ,,Met betrekking tot de screening kan ik kort zijn. Ik heb geen verklaring ontvangen dat ik niet verkiesbaar ben omdat ik de screening niet heb doorstaan. De Verkiezingscommissie vond dat er bij mij sprake is van een belangenconflict vanwege mijn betrokkenheid bij Stichting Blue Wave. Omdat ik niet zou hebben vermeld dat ik voorzitter ben geworden van deze stichting, vond de commissie dat ik niet integer heb gehandeld.”
Martina en de vijf andere kandidaten zijn terstond in beroep gegaan. In zijn geval heeft hij aannemelijk gemaakt dat er geen enkel belangenconflict is tussen de Stichting Blue Wave en FFK. ,,De stichting doet wat de voetbalbond zou moeten doen en niet doet, namelijk partners en sponsors zoeken om inkomsten te genereren voor de dekking van de kosten van, in eerste instantie, de nationale voetbalselectie.”
Over het ‘niet vermelden’ dat hij voorzitter is geworden van Blue Wave, verklaart Martina het volgende: ,,Ik werd door de FFK-leden benaderd om mezelf kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de voetbalbond na de oprichting van Blue Wave. Ik heb aangegeven dat Stichting Blue Wave niet eens op mijn cv staat en ook nog geen deel uitmaakt van mijn systeem. Sponsors en (geld)partners zoeken voor de bond is een taak die ik al sinds 2004 uitvoer. Verder heb ik ook aangegeven dat als ik gekozen wordt als FFK-voorzitter, ik per direct mijn voorzitterschap van Stichting Blue Wave zal neerleggen om elke schijn van belangenconflict dan ook te vermijden.”
De Beroepscommissie boog zich over de bezwaren van Martina en ook over die van de rest van de kandidaten. Al hun beroepen zijn ‘gegrond verklaard’ en de kandidaten zijn allemaal in het gelijk gesteld. Het besluit van de Verkiezingscommissie dat de zes kandidaten niet mee mogen doen aan de bestuursverkiezing op 27 juli aanstaande is door de Beroepscommissie dan ook ‘vernietigd’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.