Samenwerking opleidingen in Nederland voor Caribische student

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Elf hogescholen hebben de handen ineengeslagen om de in- en doorstroom van studenten van de Caribische eilanden naar het hbo te verbeteren.

Hbo2,,Voor veel van deze studenten is de overgang naar Nederland een ingrijpende verandering. Hierdoor presteren zij minder goed. Extra aandacht voor opvang en begeleiding is cruciaal”, zo stelt de Strategic Education Alliance (SEA). Dit is een Koninkrijkbreed samenwerkingsprogramma tussen overheids- en onderwijspartijen van de vier landen dat zich ten doel stelt het studiesucces van de Caribische student te optimaliseren. De vier ministers van Onderwijs binnen het Koninkrijk zijn het programma SEA gestart om het studentsucces te verhogen. SEA is een samenwerkingsverband tussen de Caribische en Nederlandse onderwijsinstellingen, van mbo/sbo tot en met wo, en overheden.
Over het belang van de samenwerking met hogescholen wordt aangevoerd dat jaarlijks zo’n 1.600 studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk aan een studie in Nederland beginnen. ,,Zij lopen tijdens hun studie tegen zo veel problemen aan, dat zij hun opleiding vaak niet afronden.” Genoemd worden taal- en cultuurverschillen en de voorbereiding in het Caribisch voortgezet onderwijs.
Om het studentsucces van Caribische studenten te verbeteren, hebben elf hogescholen nu een samenwerkingsverband opgericht, onder de noemer ‘Samenwerking hbo Studentsucces Caribische studenten’. Uitgelegd wordt: ,,Naast ondersteuning en facilitering is er tevens een inhoudelijk doel om de samenwerking tussen hogescholen te intensiveren en formaliseren. Er is namelijk een dringende behoefte bij zowel de Caribische als Nederlandse instellingen aan een integrale aanpak, zodat activiteiten op de eilanden van de hogescholen met Caribische partners elkaar versterken. Door deze integrale aanpak wordt een betere voorlichting aan en begeleiding van potentiële studenten, maar ook samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek op de eilanden beoogd.”
Op 5 juli hebben de bestuurders van de deelnemende hogescholen de samenwerking bekrachtigd met hun handtekening. Een landelijke werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende hogescholen, werkt in gezamenlijkheid verder aan een betere voorbereiding, zoals loopbaanoriëntatie en studiekeuze, en passende begeleiding van Caribische studenten in Nederland. De werkgroep doet dit onder andere door aanwezig te zijn op studiebeurzen, door het verzorgen van workshops en voorlichtingen, en door een gezamenlijk voorbereidingsprogramma op te zetten en uit te voeren op de eilanden voor aankomende studenten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.