Bacilio: Snel Comité van Herdenking oprichting

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De organisatie Platform Slavernij en Erfenis van de Slavernij vindt dat de aanstaande beëdiging van het nieuwe Nederlandse kabinet met de PVV ‘een schaduw werpt’ over de aanstaande slavernijherdenking op Curaçao op 1 juli. Dat zegt Gilbert ‘Gibi’ Bacilio namens de organisatie.

F03 SlavernijherdenkingAfgelopen jaar was er binnen het hele Koninkrijk aandacht voor de slavernijherdenking. Daarbij is voor Curaçao vooral de rehabilitatie door Nederland van slavenleider Tula op 3 oktober 2023 van groot belang geweest, stelt Bacilio. Met de nieuwe regering gaat er volgens hem een heel andere wind waaien.

Bacilio wijst erop dat Nederland geld beschikbaar stelt om op structurele basis herdenkingen van het slavernijverleden te organiseren in het Caribisch deel van het Koninkrijk. In de zomer van 2024 moet daarvoor een comité met deskundigen uit het hele Koninkrijk worden opgericht, zo is vorig jaar door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd. Nederland stelt hiervoor jaarlijks 8 miljoen euro beschikbaar.

Dit zogeheten Comité van Herdenking moet verantwoordelijk worden voor het vergroten van het maatschappelijke bewustzijn over het slavernijverleden en de impact ervan in het huidige Koninkrijk. Bacilio: ,,De oprichting van dit comité is voor ons een geruststelling dat de PVV-regering niet het geld kan intrekken voor de slavernijherdenkingen in de komende jaren.” Hij noemt het nu wel belangrijk dat het comité daadwerkelijk wordt opgericht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.