Relatie tussen de organisaties opnieuw bekrachtigd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Viceadmiraal René Tas, Commandant Zeestrijdkrachten (C-ZSK, namens Defensie) en commandeur Walter Hansen, directeur Kustwacht Caribisch gebied hebben een nieuw convenant getekend tussen het Nederlandse ministerie van Defensie en de kustwacht in het Caribisch gebied.

Convenant,,Dit vernieuwde convenant versterkt de nauwe samenwerking en operationele samenwerking tussen Defensie en de kustwacht, waardoor de veiligheid en effectiviteit van operaties in het Caribisch gebied verder worden verbeterd”, aldus Defensie. De overeenkomst wordt elke drie jaar bijgewerkt en regelt de wederzijdse ondersteuning en samenwerkingsafspraken.
,,Het convenant is opgesteld om de samenwerking tussen het ministerie van Defensie en de kustwacht juridisch vast te leggen en te vergemakkelijken. Het beschrijft de levering van ondersteunende diensten in de Caribische regio door verschillende onderdelen van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) en andere defensieonderdelen. Ook beschrijft het de procedures voor het aanpakken en oplossen van kwesties met betrekking tot wederzijdse ondersteuning”, zo wordt erover uitgelegd.
Hoewel de kustwacht een zelfstandige organisatie is, wordt deze intensief ondersteund door Defensie en gezien als een integraal onderdeel van CZSK. Vervolgd wordt: ,,Er wordt regelmatig Defensiepersoneel uitgeleend voor specifieke functies, en het stationsschip van Defensie, inclusief boordhelikopter, wordt planmatig ingezet voor kustwachtoperaties. Omgekeerd kan Defensie gebruikmaken van kustwachteenheden, zoals het kustwachtvliegtuig. Deze samenwerking is vooral effectief gebleken in de bestrijding van drugstransporten over zee.”
De ondersteuning aan de kustwacht wordt voornamelijk geleverd door de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (C-ZMCarib). Het hoofdkwartier van de kustwacht is gevestigd op marinebasis Parera, direct naast het hoofdkwartier van C-ZMCarib. De functie van C-ZMCarib wordt vervuld door commandeur Hansen, die ook de rol van directeur kustwacht bekleedt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.