Joods Museum Curaçao opent medio 2025

Van onze redactie
Willemstad - Een nieuwe museale vleugel naast de synagoge Mikvé Israel-Emanuel (Snoa) in Punda. Na enkele jaren van voorbereiding is maandag de bouw en de verbouwing van twee grotendeels leegstaande panden eindelijk begonnen, met als doel daar in 2025 het ‘Joods Museum Curaçao’ te openen. Een bijzondere samenwerking met de Anne Frank Stichting in Amsterdam onderstreept de betekenis van dit project.

F02 Snoa,,Een bezoek aan dit museum geeft straks een inkijk in de geschiedenis van het joodse leven op het eiland dat al in de 17e eeuw begon”, aldus de initiatienemers. De bouw van de synagoge naar Amsterdams voorbeeld, de Snoa, is daar een uitvloeisel van. De nieuwe vleugel zal moderne exposities bevatten waarin de Holocaust vanuit een joods-Caribisch perspectief wordt verteld aan de hand van foto’s, objecten, verhalen, films en attributen. De persoonlijke verhalen staan hierin centraal.

,,Het iconische verhaal van Anne Frank, dat wereldwijd velen aanspreekt, biedt niet alleen inzicht, maar ook troost en hoop.” Op Curaçao zal haar verhaal worden gepresenteerd en de bezoeker kan een glimp van het achterhuis - het onderduikadres waar Anna Frank haar gelijknamige wereldberoemde dagboek schreef - opvangen in een speciale presentatie ervan. ,,Ook zal haar geschiedenis dienen als een startpunt om ook lokale hedendaagse verhalen van discriminatie, racisme en uitsluiting te vertellen en hierover het gesprek aan te gaan.”

Educatie staat hoog in het vaandel, stellen de motoren achter dit project, en er zullen daarom uitgebreide educatieve programma’s worden ontwikkeld voor de jeugd van het eiland. ,,Deze programma’s zullen niet alleen de Holocaust en de (joodse) geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Cariben belichten, maar ook aandacht besteden aan hedendaagse problematiek aan de hand van het verhaal van Anne Frank.”

F02 Snoa 2In de nieuwe opzet wordt gebruikgemaakt van historisch materiaal, maar ook van de nieuwste tentoonstellingsmaterialen die in deze digitale tijd voorhanden zijn. Bezoekers zullen bijzondere geschiedenissen ontdekken van mensen die via verschillende wegen een veilig heenkomen vonden op het eiland of die juist jammerlijk omkwamen in deze wrede oorlog. Een centraal onderdeel van de expositie zal het verhaal zijn van de Curaçaose oorlogs- en verzetsheld George Maduro, wiens geschiedenis de aanleiding vormde voor een bredere vertelling van joods leven in de Cariben.

Het Joods Museum Curaçao is een samenwerkingsproject tussen het bestaande Joods Cultureel Historisch Museum (met Michèle Russel-Capriles als voorzitter); Stichting de Cultuur Kameleon (projectleider Saskia Luckmann-Meijer); de Mikvé Israel-Emanuel Synagoge (de Snoa); en de Anne Frank Stichting.

Dit ambitieuze project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van diverse fondsen en sponsors waaronder het VFonds, het Mondriaanfonds en de Claims Conference.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.