Van grote nieuwe schade mogelijk geen sprake

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een melding van een ervaren duiker op Curaçao, Gregory Helmich, dat het schip Oceanic Fortune, geregistreerd in Monrovia, grote schade zou hebben aangericht aan het rif in Boka Samí, heeft havenmeester Marlon La Roche direct duikers afgestuurd op de locatie.

KoraalBokaVooralsnog lijkt er echter geen grote nieuwe schade te zijn aangericht bij Boka, zo heeft hij aan de duiker en deze krant bekendgemaakt. La Roche stelt met klem dat meldingen altijd serieus genomen worden en dat hij het ook waardeert dat Helmich aan de bel getrokken heeft. Ook hoopt hij dat anderen dit soort voorvallen blijven rapporteren.
La Roche: ,,Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft eveneens onderzoek gedaan. En de tussenconclusie van zowel de havenmeester en GMN als Curaçao Ports Authority (CPA) is dat er een ketting is die heen en weer schuift over de bodem, maar dat er vooralsnog geen nieuwe schade aangericht lijkt te zijn. De ketting en de boei liggen er al jaren. Ook is het de vraag of daar nog echt koraal ligt of dat er sprake is van rotsen die mogelijk door de harde wind en beweging van de kettingen zijn afgebroken”, aldus La Roche.
Helmich heeft ook contact gehad met de havenmeester. ,,Het is zichtbaar dat er in het gebied rondom en onder de boei iets gebeurd is, maar La Roche vertelt dat daar (toch) geen levend koraal meer zou zijn. Hij vertelde nog dat dat hele gebied vaak al ‘stoffig’ zou zijn door het heen en weer bewegen van de kettingen. Maar de voorlopige conclusie is dus dat het meevalt met de (nieuwe) schade”, zo doet de duiker verslag. Toch blijft Helmich wel bij zijn standpunt omdat hij ‘brokken steen en koraal en sponzen die zijn afgebroken en hele stukken levend koraal en spons onder het puin heeft zien liggen’.
De agent van het schip is Seaharbor Services. CPA heeft na de melding direct contact opgenomen. En volgens de CPA-woordvoerder was dit het antwoord van de agent: ,,We kunnen niet veel zeggen over onze klant. Het schip kwam naar Boka voor duikwerk, daarna heeft het een paar dagen ‘buiten’ gelegen/gedreven en nu ligt de boot bij Caracasbaai voor wat ander onderhoud.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.