Truckers klagen over te hoge stortkosten bij Selikor

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) kondigt formele gesprekken aan over Dam Pretu met vooral klagende buurtbewoners en truckers. Dit heeft hij gisteren in overleg met premier Gilmar Pisas (MFK) met deze stakeholders afgesproken.

dampretuBehalve Pisas en secretaris-generaal Sharlon Melfor is een aantal MFK-Statenleden zoals Juniël Carolina, Eduard Braam, Maria Nita gisteren ook naar Dam Pretu getogen.
De oorspronkelijke bedoeling van de GMN-minister was om buurtbewoners te ontmoeten en te spreken. Zij klagen al jaren over rookoverlast die veroorzaakt wordt door de verbranding van afval dat daar illegaal wordt gestort.
Truckers meldden zich gisteren ook bij Dam Pretu. Onder meer Kennedy Vrutaal heeft namens deze groep het woord gevoerd. Hij had geen goed woord over voor de directie van overheids-nv Selikor, die voor elke ton afval een fee van 30 gulden vraagt.
Kennedy geeft aan dat het vuilophaalbedrijf dat vuilstortplaats Malpais beheert, bij de vaststelling van die fee geen overleg heeft gevoerd met de truckers. Hij geeft aan dat een enkele rit met 30 ton afval, een trucker op 900 gulden komt te staan en dat dit bedrag veel te hoog is. Vandaar dat er onder meer bij Dam Pretu wordt gestort. Hij geeft daarbij toe dat het storten van vuil illegaal gebeurt en dat truckers niet degenen zijn die hun gestorte afval in brand steken.
Die verbranding van het afval is het probleem, aldus buurtbewoner Deanix Martis. Hij heeft namens de recent opgerichte buurtenorganisatie ‘Union pa habitantenan di Pariba’ Pisas en Silvania gesproken en hen meegedeeld dat er een oplossing moet komen voor het jarenlange lijden van de buurtbewoners. Zijn organisatie is vorige week met een handtekeningenactie begonnen.
Naast de rookoverlast heeft Martis de ministers ook gewezen op de natuur die wordt beschadigd en het gebied dat wordt ‘kaalgeschoren’. Zo is er weinig overgebleven van het vroegere heuvelachtige groengebied bij Dam Pretu. Er wordt ook illegaal aarde/diabaas gegraven en aan derden verkocht.
Een andere buurtbewoner heeft de minister gewezen op dé plek bij Dam Pretu waar al het afval wordt verbrand. Er is een grote kuil gegraven, waarin van alles wordt gestort en verbrand. Deze inwoner verduidelijkt dat de verbranding niet op Dam Pretu gebeurt, maar op Dam Blanku en dat de rook over Dam Pretu en wijde omgeving trekt. Het is niet bekend wie de eigenaar is van het stuk grond, maar het vermoeden bestaat dat het illegaal ingepikte overheidsgrond is.
Silvania en zijn team van medewerkers hebben de telefoonnummers van de truckers, buurtbewoners en andere aanwezige mensen meegekregen. Er zal binnenkort een vergadering met hen worden gepland.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.