‘Waarom durven veel mensen er nog steeds niet over te praten?’

Van onze redactie
Willemstad/Hilversum - Het is elf jaar geleden dat de Curaçaose politicus Helmin Wiels (Pueblo Soberano) op klaarlichte dag werd doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. In de zesdelige podcast ‘Wiels de moordzaak’ gaat programmamaker Natasja Gibbs van BNNVara op zoek naar antwoorden.

F02 Wiels,,Deze 5 mei 2013 begon als een zorgeloze zondag, maar veranderde in een gitzwarte bladzijde”, zo begint de Nederlandse omroep in een aankondiging op de website. ,,Heel Curaçao was diep geschokt en een dagenlange klopjacht op de daders volgde. Uiteindelijk gingen er drie mannen de gevangenis in voor de moord: de schutter, de moordmakelaar en een voormalig minister. Toch denken veel mensen dat de zaak niet is opgelost.”

Gibbs: ,,Wat is het verhaal achter de moord op Helmin Wiels? Waarom moest hij dood? En waarom durven veel mensen op het eiland nog steeds niet over de moord te praten?” Alle zes de afleveringen van ‘Wiels de moordzaak’ zijn vanaf nu te beluisteren bij BNNVara via de gratis NPO Luister-app. Wekelijks verschijnen de afleveringen op de andere podcastplatformen.

,,Ik herinner me het nog allemaal heel goed, ik werkte toen als correspondent op het eiland”, zegt Gibbs, die ook een tijdlang voor het Antilliaans Dagblad journalist is geweest. ,,Amper tien kilometer van de moordplek kreeg ik die dag een telefoontje van een collega die het met eigen ogen had zien gebeuren. De moord heeft het eiland lange tijd in z’n greep gehouden en ook mij heeft de moordzaak nooit losgelaten. Want hoe kan het nou dat er drie mensen zijn opgepakt, maar dat over het motief nog altijd niets bekend is? Je zou denken dat op zo’n klein eiland als Curaçao makkelijk antwoorden te vinden zijn. Maar juist omdat het eiland zo klein is, durven veel mensen niet te praten.”

Impact politieke moord
Wiels werd ruim tien jaar na de moord op Pim Fortuyn vermoord. De moord op Fortuyn staat bij veel Nederlanders in het geheugen gegrift en heeft niet alleen het politieke klimaat, maar ook de complete maatschappij blijvend veranderd, stelt BNNVara. ,,Net als Fortuyn was Wiels een markante politicus met zijn radicale uitspraken en zijn opstand tegen de heersende politieke structuur en cultuur”, vervolgt de omroep.

Op het moment dat Helmin Wiels werd vermoord was hij de leider van de grootste politieke partij op het eiland en een man met veel vrienden en aanhangers, maar zeker ook zoveel vijanden.” In de podcastserie gaat Gibbs op zoek naar antwoorden. Ze reisde hiervoor naar Curaçao, sprak met nabestaanden en betrokkenen en zette naar eigen zeggen ‘alles op alles’ om de voormalig minister van Financiën te spreken (toenmalig MFK-politicus Jorge Jamaloodin, red), die veroordeeld is tot 30 jaar gevangenisstraf als opdrachtgever voor deze moord.

Op de website is ook een trailer te zien, met onder meer een vraaggesprek met oud-Statenlid en -minister Omayra Leeflang en hoofdofficier van justitie Heiko de Jong. Ook Wiels’ broer Aubert Wiels komt aan het woord alsmede ex-lijfwacht Karel Josefa. Of de podcastserie ook met antwoorden op vragen komt, moet nog blijken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.