CBV-voorzitter gesommeerd tot publiekelijke rectificatie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - PAR-Statenlid Steven Croes beticht Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) van ‘opruiing’ en ‘heksenjacht’ vóór en tijdens de actie vrijdag van het personeel van zorginstelling Betèsda. Hij vraagt aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) een vragenuurtje met de minister.

F05 Croes wil vragenuurtje Betèsda 1 cmyk,,Ik vind dit niet kunnen. De minister heeft een discussie over de verantwoording van de besteding van overheidssubsidie door Betèsda aangepakt voor een heksenjacht tegen een professional. Hij gebruikte hierbij vakbond CBV om het hoofd van de directeur te eisen”, aldus Croes.

De parlementariër van de grootste oppositiepartij in de Staten vindt het ongehoord dat de bewindsman dagen op zijn Facebookpagina ageert tegen de directeur van Stichting Verpleeghuizen Curaçao (SVC), ofwel Betèsda. Croes zegt dat deze ‘ophitsend’ en ‘opruiend’ waren.

,,Daarna was de minister vrijdag ook nog zelfs live te volgen op de Facebookpagina van de vakbond. Hij hitste op tegen een professional om haar aftreden af te dwingen. Er zijn echter procedures om een professional eventueel te kunnen ontslaan. Ik vind dit echt niet kunnen”, benadrukt Croes.

Betèsda-directeur Natasha Rog onthoudt zich van elk commentaar, als het Antilliaans Dagblad vragen stelt. Ze verwijst naar de ‘mediastilte’ die afgelopen vrijdag is overeengekomen tussen de raad van toezicht (RvT) van de zorginstelling en het CBV-bestuur.

Die partijen zijn op voorstel van bemiddelend minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) overeengekomen om de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) twee onderzoeken te laten verrichten in Betèsda. Dit bureau zal de financiën van de zorginstelling onder de loep nemen en ook een tevredenheidsonderzoek houden onder het personeel.

Voorafgaand aan dat akkoord is CBV-voorzitter Annaliza Mathilda gesommeerd door de advocatenpraktijk Soliana Bonapart & Aardenburg III om onjuiste informatie in een brief gedateerd 23 november 2023, alsnog te rectificeren. Dit schrijven van de zorgvakbond gericht aan Silvania handelt over een motie van wantrouwen van ongeveer 70 werknemers tegen Rog en haar beleid.

Een van de onjuiste stellingen betreft volgens advocaat Arndt van Hoof ontslagen bij Betèsda: ,,Dat is niet waar. Wij verwijzen naar de brief van het Betèsda-bestuur aan het personeel van 22 december 2023. Hierin staat de toezegging dat er geen ontslagronde zal plaatsvinden. Dit is nog steeds het geval. Betèsda wil haar werknemersbestand juist uitbreiden.”

Verder heeft Van Hoof afgelopen vrijdag namens Betèsda het bestuur van de zorgvakbond verzocht het actievoerende personeel op te dragen het werk te hervatten. Gebeurt dit niet, dan zou er een kort geding worden aangespannen. Deze rechtszaak is echter niet doorgegaan, omdat de RvT van Betèsda en het CBV-bestuur later in de namiddag een akkoord hadden bereikt. Hierdoor is de actie stopgezet.

De brief van 23 november vorig jaar, bevattende de motie van wantrouwen tegen Rog, heeft Silvania op zijn Facebookpagina gepost. Op deze pagina heeft hij ook de volgende verklaringen gepubliceerd: ,,Betèsda houdt maandelijks loonbelasting en sociale premies in van de zusters, maar draagt deze niet af aan de Landsontvanger. Misbruik!”. En: ,,Betèsda heeft een belastingschuld van 15 miljoen. Sinds 2018 worden er geen belastingen betaald.” Belastingen en ook belastingschulden betreft doorgaans vertrouwelijke informatie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.