Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twee zogeheten Ultra Large Crude Carriers (ULCC’s) - het grootste type olietanker ter wereld - lagen zondag in de Bullenbaai om olie van het ene naar het andere schip over te pompen.

OlietankersHet gaat om de onder Liberiaanse vlag varende Sigma Triumph en de Seaways Eagle, die onder de vlag van de Marshalleilanden vaart.
De procedure die uitgevoerd werd om de olie over te pompen, heet ook wel ‘double banking’ of ‘ship-to-ship’. Hierbij ligt het ene schip aangemeerd aan een steiger, en het andere schip meert vervolgens aan aan dat schip. Met een slang wordt de olie vervolgens van het ene naar het andere schip overgebracht.
Vaak gebeurt dit op volle zee, maar deze twee grote schepen hebben Bullenbaai uitgekozen om deze handeling uit te voeren. De olieterminal bij Bullenbaai beschikt namelijk over steigers die geschikt zijn voor ULCC’s. Ook zijn zij zo gebouwd dat ze de krachten aankunnen van twee grote tankers die aan elkaar aangemeerd liggen. Tot slot maken de relatief kalme wateren in de Bullenbaai deze locatie zeer geschikt en veilig voor dit soort operaties.
Een woordvoerder laat namens Curaçao Refinery Utilities (CRU) en moederbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) - eigenaar van de olieterminal bij Bullenbaai - weten dat dit soort services niet alleen inkomsten creëert voor de Bullenbaai-terminal, maar ook voor het sleepbotenbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK), scheepsagenten en andere bedrijven die diensten verlenen aan de scheepvaart.
De woordvoerder noemt het bezoek van de Sigma Triumph en de Seaways Eagle ‘een voorbeeld van de inspanningen om van Bullenbaai de belangrijkste terminal in het Caribisch gebied te maken’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.