Drugs was aanwezig op uit Curaçao vertrokken vrachtschip

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Cork - Het uit Curaçao vertrokken vrachtschip MV Matthew - een zogeheten ‘bulkcarrier’, die gebruikt wordt voor het vervoer van droge bulkgoederen - is voor de kust van het Ierse Cork onderschept door militairen van de Army Ranger Wing, een elite-eenheid van het Ierse leger.

ierslegerVanuit een helikopter lieten zij zich vorige week dinsdag aan een touw zakken tot op het dek. Vervolgens kwamen de Ierse politie en douane aan boord voor een doorzoeking van het schip. Hierbij werd een hoeveelheid van zeker 2.200 kilo aan cocaïne aangetroffen. Ierse autoriteiten spreken over de grootste drugsvangst ooit in het land, met een waarde van zo’n 157 miljoen euro.
Volgens Crimesite, een Nederlands misdaadmedium, is een van de aangehouden verdachten een Nederlander.
Assistent-politiecommissaris Justin Kelly liet er tijdens een persconferentie geen twijfel over bestaan dat er een criminele Ierse groepering betrokken zou zijn bij deze smokkeloperatie.
Voor wat betreft de herkomst van de contrabande vermoedt Kelly dat hier een ‘moorddadig’ Zuid-Amerikaans kartel achter zit. Een deel van de drugs zou volgens hem bestemd zijn voor de Ierse markt.
Van het schip is bekend dat het onder Panamese vlag vaart. Een bijzonder detail is dat het schip op enig moment na 18 augustus, toen het uit Willemstad vertrok, van naam en van eigenaar is veranderd. Op Curaçao was de naam van het schip nog MV Honmon. Nadat het op de Marshalleilanden gevestigde Matthew Maritime Inc. eigenaar werd van het schip, wijzigde de naam naar MV Matthew.
Over de route die het schip gevaren heeft, is niet veel bekend. Afgelopen zomer zou de MV Matthew van Aruba naar Curaçao zijn gevaren, om daar op 18 augustus weer te vertrekken richting de haven van Georgetown in Guyana. Een groot deel van de route is echter niet traceerbaar. Vermoedelijk omdat de transponder, een navigatieapparaat dat de positie van een schip uitzendt, was uitgeschakeld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.