CGTC eist gerechtigheid na verduistering pensioengelden Ennia

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Minister van Financiën Javier Silvania (MFK) heeft onlangs een duidelijke uitspraak gedaan waarin hij zegt dat ‘Ansary geld heeft gestolen’.” Zo stelt het uitvoerend comité van de Central General di Trahadonan di Corsow (CGTC).

F03 Silvania Ansary een diefDeze uitspraak is reden voor de vakcentrale om de autoriteiten te adviseren en op te roepen om te eisen een strafrechtelijk onderzoek te laten starten door het Openbaar Ministerie (OM) tegen de verantwoordelijke personen en hun medeplichtigen bij verzekeringsmaatschappij Ennia van de ‘Ansary-groep’.

Zoals de publieke verklaring van Silvania vorige week luidde: ,,Ik zeg het op een botte en brute manier: Ansary heeft geld gestolen”, zo haalt de vakorganisatie Silvania’s uitspraak aan. Het Antilliaans Dagblad heeft de minister gisteren om een nadere toelichting gevraagd. Zonder succes echter.

De vakcentrale zegt, om de situatie aan te pakken en verdere schade aan de gemeenschap te voorkomen, besloten te hebben enkele concrete actiepunten voor te stellen, waaronder een diepgaand onderzoek naar de geldonttrekkingen uit Ennia. Ook moeten de pensioenfondsen hersteld worden en maatregelen getroffen om de meest kwetsbare burgers te beschermen.

CGTC geeft in haar verklaring verder uiting van ongenoegen over de ontwikkelingen met betrekking tot de ‘verduistering’ bij deze pensioenverzekeraar. Gesteld wordt dat duizenden Curaçaose verzekerden het risico lopen om in armoede te belanden als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor deze ernstige kwestie.

Volgens het bericht beschouwt de vakorganisatie Ennia-eigenaar Hushang Ansary en zijn medeplichtigen als de verantwoordelijken voor de ‘plundering’ van het pensioenfonds bij deze particuliere maatschappij. Benadrukt wordt dat dit ‘onacceptabel’ is en dat er ‘dringend gerechtigheid moet komen’ voor de slachtoffers van deze financiële misstanden. De vakbond wijst op het belang van de pensioeninkomens van duizenden die afhankelijk zijn van deze middelen om een menswaardig bestaan te leiden na hun pensionering. ,,Het feit dat deze fondsen zijn aangetast, brengt hun financiële toekomst in gevaar. CGTC roept de betrokken partijen op om snel een oplossing te vinden.”

De bond waarschuwt dat als er geen actie wordt ondernomen en de Amerikaanse eigenaar Ansary zijn verantwoordelijkheid niet neemt, de situatie onhoudbaar zal worden en velen in de samenleving in armoede zullen belanden.

CGTC verwijst naar eerdere ervaringen van Curaçao met financiële instellingen, zoals de problemen bij Girobank, en benadrukt dat de gemeenschap ‘niet langer kan zwijgen’ over praktijken die ten koste gaan van werknemers en gepensioneerden.

De vakcentrale sluit af met een oproep voor gerechtigheid en veroordeelt degenen die betrokken zijn bij de financiële malversaties. ,,Het is tijd voor de verantwoordelijken om hun geweten te laten spreken en het gestolen geld terug te geven aan de fondsen die ze willens en wetens hebben vernietigd”, concludeert de bond.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.