Universiteit werkt aan een nieuw businessmodel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De University of Curaçao (UoC) heeft in 2022 een positief resultaat bereikt van 915.800 gulden. In 2021 was er nog een verlies van 1,1 miljoen gulden. Dat neemt niet weg dat voorzichtigheid geboden blijft, zo staat opgetekend in de jaarrekening 2022.

uoc,,Ondanks de inspanningen van de directie om het budget te monitoren, blijft de financiële gezondheid van de universiteit gevoelig”, aldus de rector magnificus (RM), Francis de Lanoy, in zijn inleiding. Ook staat er onder het kopje ‘voortdurende zorg’ dat ‘de resultaten de afgelopen jaren oplopende verliezen hebben laten zien’. ,,Dit jaar is er een positief resultaat. Maar vanuit een organisatorisch voortgangsperspectief kan deze negatieve ontwikkeling uiteindelijk van invloed zijn op het eigen vermogen van de organisatie”, aldus het financieel verslag.
De totale omzet in 2022 bedroeg 23,9 miljoen gulden. Uit het verslag blijkt dat de overheidssubsidie in 2022 14 miljoen gulden was en dat dit ook in 2023 het geval zal zijn (de jaren daarvoor was het 13 miljoen gulden). Ook nu weer wordt geschreven dat de voorwaarden voor subsidie staan beschreven in een zorgovereenkomst die al sinds 2011 niet ondertekend is. ,,De UoC heeft nooit een legaal document gehad waarin staat dat de ondertekening niet nodig was, hoewel het nooit een reden is geweest van de overheid om geen subsidie te betalen”, zo wordt eraan toegevoegd.
Het positieve resultaat wordt ook toegeschreven aan de afname van de operationele kosten. Ook de inkomsten uit collegegelden nam toe, ondanks het lagere aantal inschrijvingen. Wat onder andere verder heeft bijgedragen aan het positieve resultaat zijn de inkomsten uit projecten en de afschrijving van oude debiteuren.
Om meer inkomsten te genereren wordt door het bestuur en de raad van toezicht (RvT) aan een nieuw businessmodel gewerkt van de UoC. ,,De UoC wil dit bereiken door de output te vergroten van de stichting Curaçao Institute for Professonal and Advanced Studies (Cipas) en het onderzoeksinstituut, University of Curaçao Research Institute (Ucri)”, zo stelt de RM. En even verderop in het verslag staat dat de UoC de commerciële activiteiten wil vergroten. Er worden drie actiepunten genoemd. Zo wil de universiteit meer aandacht hebben voor professionalisering van organisaties en bedrijven in de private en publieke sector. Verder wil het instituut op maat gemaakte ‘long life learning’-opties aan de gemeenschap bieden. Tot slot wenst de UoC meer onderzoeken te verrichten voor derden en vaker meedoen aan internationaal gefinancierde onderzoeksprojecten via het Ucri. Om de kosten te beheersen zal meer ‘blended’ onderwijs aangeboden worden, een combinatie van online en fysieke educatie, zo wordt uitgelegd. Verder worden de niet renderende programma’s uitgefaseerd.
Er wordt in het financieel verslag nog verwezen naar een troostbrief van de gouverneur van 2015 waarin de UoC financiering gegarandeerd wordt vanwege het belang van het instituut. De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft in 2021 deze troostbrief onderschreven waardoor deze nog steeds van kracht is, zo staat geschreven. Uit het verslag van de RvT blijkt overigens dat De Lanoy sinds 2012 RM is en al aan zijn derde termijn van vier jaar zit. In april van dit jaar is hij geëvalueerd voor het jaar 2022, zo schrijven de toezichthouders. Zijn derde termijn loop in 2024 af.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.