CBCS expliciet gevraagd naar standpunt inzake Ennia

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De CBCS zal blijven handelen in het belang van de polishouders van Ennia en in het belang van de financiële stabiliteit.”

CBCSDoornbosch2Dat is het antwoord van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) als het Antilliaans Dagblad expliciet, tot tweemaal toe, vraagt voor welke optie ten aanzien van Ennia Caribe Leven de CBCS zélf gaat: een kapitaalinjectie (lees: doorstart) of ingreep in de polissen (lees: korting op de pensioenuitkering).
De CBCS-top heeft de regeringen in Willemstad en Philipsburg om een standpuntbepaling verzocht. De ministerraad van Curaçao heeft op 2 juni in principe besloten te kiezen voor een scenario van ‘kapitaalinbreng’, mede gezien het maatschappelijk belang. Een regeringscommissie moet over de uitwerking ervan vandaag of morgen adviseren.
Maar, zo vragen velen zich af, ‘Wat is eigenlijk het standpunt van CBCS - de eerstverantwoordelijke in de Ennia-zaak op dit moment - in dezen?’: Een doorstart (door middel van een kapitaalinjectie) of een korting?, vraagt de redactie.
,,De CBCS heeft de Landen Curaçao en Sint Maarten verzocht hun medewerking te verlenen aan een oplossing voor de Ennia-problematiek. Zolang aan een oplossing wordt gewerkt, doet de CBCS hierover geen uitspraken”, waarna de Centrale Bank meldt dat ‘de CBCS zal blijven handelen in het belang van de polishouders van Ennia en in het belang van de financiële stabiliteit’.
Zo luidt de eerste keer het antwoord. Deze krant is niet helemaal tevreden met het antwoord, temeer er in bepaalde media ook berichten zijn verschenen waarin wordt gesuggereerd dat CBCS-president Richard Doornbosch persoonlijk geen heil zou zien in een doorstart van Ennia Leven; berichten die ook deze krant hadden bereikt. Dus doet het Antilliaans Dagblad een tweede poging:
,,De CBCS zegt ‘te zullen blijven handelen in het belang van de polishouders van Ennia’, maar waarom juicht de CBCS-(president) het ingenomen standpunt van de RvM van Curaçao niet (gewoon volmondig) toe? De regering van Curaçao heeft vooralsnog gekozen voor een scenario van een mogelijke kapitaalinjectie (wat de gemeenschap veel geld kan/zal gaan kosten), met andere woorden: een doorstart ofwel redding van Ennia Caribe Leven; dan is de concrete vraag: is dat óók waar CBCS-president Doornbosch volledig voorstander van is en dus achter staat?”
Via de communicatieafdeling van de Centrale Bank in Scharloo luidt het antwoord opnieuw dat ‘de CBCS geen inhoudelijke uitspraken doet over de Ennia-problematiek zolang het proces om te komen tot een oplossing nog loopt’. ,,Dit afgezien van het feit dat de informatie waarover u beschikt niet strookt met de realiteit. De raad van bestuur (RvB) van de CBCS werkt in overleg met de regeringen van de Landen aan de beste opties in het belang van de polishouders van Ennia en de financiële stabiliteit.”

Nog meer ‘geen uitspraken’
De redactie had ook meer vragen gesteld aan de Centrale Bank, zoals: In het besluit spreekt de RvM letterlijk over de ‘kennelijke tekortkomingen’ in het uitoefenen van de toezichtstaken door de CBCS met betrekking tot Ennia. ,,Hoe reageert de CBCS hierop? Is er in dezen sprake van falen van de zijde van CBCS? Zo niet, hoe ziet de CBCS het dan?”
Ook vraagt deze krant waarom de CBCS in verband met de Ennia-problematiek de regeringen vorige maand, in mei, een deadline van 30 juni 2023 heeft gesteld. ,,Wat zijn de risico’s als deze datum onverhoopt niet gehaald wordt? Legt de CBCS de Ennia-kwestie hiermee op het bordje van de regering?”
Verder is een van de vragen wat CBCS doet als toezichthouder, sinds medio 2018 belast met de taken in verband met de noodregeling, om de 25.000 tot 30.000 polishouders Leven - hoeveel zijn het er precies? - gerust te stellen.
Tot slot is gevraagd of er recentelijk nog is gesproken met Hushang Ansary, eigenaar van Ennia en hoofdverantwoordelijk voor het solvabiliteitstekort, waardoor de polishouders nu niet langer zeker zijn van hun uitkeringen? ,,Zo ja, wanneer en door wie namens CBCS? En met welk resultaat? Hoe vaak is er nu al met hem gesproken, sinds de noodregeling?”
Het antwoord vanuit de afdeling communicatie is kort: ,,Zolang aan een oplossing wordt gewerkt, doet de CBCS hierover geen uitspraken. Dat geldt ook voor de beantwoording van vragen over zaken die onder de rechter zijn.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.