Vier mannen voor rechter wegens drugstransporten in containers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft de vizier gericht op de (container)haven van Curaçao; afgelopen week werd in een lopende zaak een derde verdachte aangehouden, maar eerder al werden in het zogenoemde Parrot-onderzoek vier personen - waaronder ook een of meer oud-bewakers werkzaam in de haven - opgepakt wegens drugssmokkel. Zij werden afgelopen week aan de rechter voorgeleid.

F02 Parrot containers haven 1 JeuOpvallende zijn de verschillende identieke familieachternamen, want het betreft de mannen R.G. Raven (51 jaar) en J.F. Raven (33) alsmede S.C. Krips (59) en S.A. Krips (70). Alle vier zijn ze op Curaçao geboren.

Het gaat om meerdere drugstransporten, althans in het geval van R.G. Raven, die een centrale rol speelt. Onder meer circa 70 kilo cocaïne in de periode van mei tot juli 2022 van Curaçao naar Nederland. Ook wordt hem ten laste gelegd in de periode van november 2020 en januari 2021 in vereniging met anderen op Curaçao, Sint Maarten, Jamaica en in Frankrijk 140 kilo coke en nog eens 172 kilogram te hebben (laten) transporteren.

Deze Raven had bovendien begin dit jaar, in maart 2023, een Glock 17 vuurwapen in zijn bezit plus een grote hoeveelheid patronen; 44 alles bij elkaar. Volgens de officier van justitie heeft hij van het plegen van witwassen een gewoonte gemaakt.

In dit verband wordt gewezen op een woning aan de Kaya Kochi; meerdere voertuigen van het merk Audi, Jeep Wrangler en Kia Cerato; horloges van (onder meer) het merk Rolex; sieraden; contante geldbedragen aan huurinkomsten van een wooncomplex aan de Kaya Sucre; en vermogensbestanddelen ondergebracht in vier verschillende entiteiten waaronder ook diverse SPF’s (stichting particulier fonds, ook wel private foundations genoemd), namelijk: Verhuur 4 Me bv (Kaya Kokchi); SPF Green Lantern (Pietermaaiplein met statutaire zetel in Panama); SPF Habitat; en SPF Gars (beide met een onbekend adres).

De jongere Raven zou geen betrokkenheid hebben gehad bij het vuurwapenbezit en het witwassen, althans hij werd daarvoor niet gedagvaard, maar wel voor het organiseren van de drugstransporten.

Dat geldt ook voor de 59-jarige Krips. In zijn geval wordt expliciet melding gemaakt van het bestellen van een of meer container(s) bij Cusbro nv (Customs Brokers), het onderhouden van contacten met havenmedewerkers. Zijn oudere broer Krips (70) wordt vrijwel dezelfde betrokkenheid verweten.
Vorige week vond de zogeheten pro forma behandeling plaats. De inhoudelijk behandeling volgt later.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.